Ismét beindult a huzakodás a helyekért az ellenzékben

A 444 riportja szerint a Párbeszéd a végleg elsüllyedni látszó MSZP-hajó után keresne új partnert, de erre eddig sem az LMP-ben, sem pedig a Momentumban nem sikerült szert tenniük. Orbán nyaralós videójának megjelenése pedig gyanúsan összefügg az osztozkodással.

2023. szeptember 16., 14:50

Szerző:

Az érdemi politikai szerepben maradáshoz az MSZP után új partnerre van szüksége a Párbeszédnek az EP-választás előtt, de eddig sem a Momentummal, sem pedig az LMP-vel nem tudtak megegyezni. A 444.hu riportja szerint vannak olyan számítások, amelyek szerint egy, a Párbeszéd, a hozzájuk kötődő Szikra és Jámbor András, valamint az LMP részvételével létrehozott EP-választási „zöld lista” akár 7 százalékot is hozhatna nekik, míg egyedül mindegyik pártnak kevesebb az esélye.

Mindennek ellenére a tapogatózások, amelyek a Párbeszéd képviselői szerint az LMP és meghatározó politikusa, Ungár Péter irányába elindultak, kudarccal végződtek. Ennek egyik fő oka az volt, hogy az LMP múlt szombati kampányindítója közvetlenül azután indult el, hogy megjelent a Gulyáságyú Médián és a Partizánon is az a videó, amely Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázolja, ahogyan éppen Ungár testvérének villájában nyaral a horvátországi Abbáziában.

A videó közzététele a riport szerint a tárgyalásokat is megviselte, Ungár Péter pedig a Partizán műsorában úgy reagált az egész botrányra, „ez az egész ügy (...) egyedül arra volt szánva, hogy az LMP EP-kampányának szombati elindítását befolyásolja”.

Végül azonban úgy tűnik, az LMP végleg elzárkózott az 1 és 2 százalék közé mért Párbeszédtől. Kanász-Nagy Máté, a zöld párt társelnöke már egyenesen úgy fogalmazott a 444-nek, szerinte nem érné meg egy hajóban evezni velük és az LMP-nek, és ezt a választóik sem honorálnák:

„a Párbeszéd a hisztiellenzék és az O1G-koalíció része, és ma sokan mérsékeltebb hangokra vágynak" - mondta el erről.

Eközben a Párbeszéd listavezetője, Jávor Benedek iránt viszont a Momentum érdeklődést mutatott. Hozzájárul ehhez a 444 szerint, hogy a 2019-es EP-választási sikert megismételni vágyó Momentum úgy számol, jövőre a második EP-hely, tehát Cseh Katalin széke már korántsem biztos: mind a Kétfarkú Kutyapárt, mind pedig a Mi Hazánk megközelíti támogatottságukat. A Momentum listájának népszerűségén párton belüli vélemények szerint viszont sokat dobna, ha harmadik helyre a párbeszédes Jávort is bevennék. Ebbe az ajánlatba azonban a riport információi szerint Jávor és a Párbeszéd nem ment bele.

A bizonytalanságot a Momentumon belül tetézi, hogy Gelencsér Ferenc pártelnök belső források szerint szeretne külön, a párt színeiben elindulni a jelenleg párbeszédes V. Naszályi Márta által vezetett I. kerület polgármesteri címéért. Sokan a párton belül azonban úgy vélik, Gelencsér, akinek önkormányzati képviselőből parlamenti képviselővé válása után körzetét bukta az ellenzék a képviselőtestületben, nem az ideális jelölt minderre.

Karácsony kivonja magát a pártharcokból

A 444.hu kérdésére, hogy milyen álláspontra helyezkedik az EP-listát illetően, Karácsony Gergely főpolgármester sem állt ki egyértelműen pártja, a Párbeszéd tervei mellett. Hangsúlyozta, nemcsak társelnöki, de elnökségi pozíciójából is visszavonult a 2022-es vereséget követően, így nincs ráhatása pártja belső döntéseire, ugyanakkor hangsúlyozta, annak örülne, ha az EP-választáson is közös listán indulna a teljes ellenzék.

„Nekem ellenzéki főpolgármester-jelöltként az ellenzék egészét kell képviselnem, nem volna helyes, hogy más minőségben tárgyaljak pártokkal, és nincs is erre mandátumom” – mondta el erről a városvezető.

A cikk azonban felhívta a figyelmet arra, ha véleményét nem is ismertette részleteiben Karácsony, az tény, hogy a közgyűlési többségéhez szüksége van a Momentum jóindulatára, így a főpolgármesternek mindenféleképpen az lenne a jobb, ha a Párbeszéd és a Momentum tudna valamilyen módon megegyezni, még ha ezt nem is nyilvánítja ki.

A Párbeszéd elnöksége mellett a zsugorodó népszerűségű MSZP a másik olyan, párt amely egyértelműen az együttműködés mellett tette le a voksát. A Tüttő Kata főpolgármester-helyettest az EP-be bejuttatni kívánó párt társelnöke, Komjáthi Imre nemrég a szegedi helyi médiában úgy nyilatkozott, szerintük a teljes ellenzéknek kellene közös listát állítania mindkét 2024 nyári választáson, hogy erőt mutathasson.

(Kiemelt kép: Szél Bernadett független képviselő (elöl k) és Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője (j) sípot fúj az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. december 12-én. Mögöttük jobbról Ungár Péter, közöttük Schmuck Erzsébet, az LMP képviselői. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)