Ez a három párt most biztosan nem jutna be a parlamentbe

Toronymagasan vezeti a Fidesz a pártok versenyét, eközben az MSZP, az LMP és a Párbeszéd most nem jutna be a parlamentbe, legfeljebb közös összefogással.

2023. szeptember 12., 15:49

Szerző:

A Republikon után a Nézőpont Intézet is közzétette legfrissebb közvélemény-kutatását, amely szerint a Fidesz vezeti a pártversenyt (51%) az őszi parlamenti ülésszak kezdete előtt. Az elemzésből kiderül, hogy szoros verseny alakult ki a Demokratikus Koalíció (10%) és a Mi Hazánk Mozgalom (9%) között a legerősebb ellenzéki párt címéért folyó küzdelemben, amelyben a Momentum (8%) továbbra is lemaradásban van.

Így megállapítható, hogy a kormánypárt mostani eredménye több mint 40 százalékponttal nagyobb a legerősebb ellenzéki párténál. A baloldali közös listát egykor alkotó pártok eredményeinek összesítése mellett azonban érdemes felfigyelni az új pártokra, Jakab Péter pártja a szavazatok 3, Márki-Zay mozgalomból lett pártja a 2 százalékát szerezhetné meg. Szintén meg kell említeni, hogy a baloldalt balról kritizáló Kétfarkú Kutya Párt is a szavazatok 8 százalékát megszerezhetné – jegyzi meg a Nézőpont.

A legnagyobb ellenzéki párt címért éles versenyt fut a Demokratikus Koalíció és a Mi Hazánk Mozgalom, s Gyurcsány Ferenc pártja csak egy százalékponttal előzi meg Toroczkai László mozgalmát (10 és 9%). Szorosan mögöttük található a Momentum (8%), amely a tavaszi mélyponthoz képest erősödésnek tűnik, de ez a Gyurcsány-párt vezetői szerepének megkérdőjelezéséhez kevés.

Az MSZP (2%), az LMP (2%) és a Párbeszéd (0%) önálló indulása jelenleg végzetes lenne mindegyikük számára, így a közeljövőben várható, hogy közülük többen is fel fogják vetni, az MSZP társelnökéhez hasonlóan, az Európai Parlament képviselőinek választása előtt a közös listaállítás ötletét.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a visegrádi és a délkelet-európai országok házelnökeinek konferenciáján az Országházban 2021. szeptember 24-én. MTI/Máthé Zoltán)

 

16:38

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.