Jelenleg nincs, aki hivatalból foglalkozna az orvosetikai ügyekkel

Az orvosetikai vizsgálatokat már nem a Magyar Orvosi Kamara, hanem a Belügyminisztérium alá tartozó Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) vizsgálja. A MOK állítja: pillanatnyilag nincs kialakult protokoll.

 

2023. május 19., 14:02

Szerző:

A parlament által februárban megszavazott MOK-törvényt követően az orvosszervezetet nem csak a kötelező kamarai tagságtól, de az etikai ügyek vizsgálatától is megfosztották. Ez pedig egyes szakmai vélemények szerint súlyos következményekkel járhat.

„Az orvosetikai eljárások ügyében a szabályozást tartalmazó kormányrendelet még előkészítés alatt áll” – írta az ETT titkársága az mfor.hu érdeklődésére. Így tehát – egyelőre – nem is alakulhattak meg azok az orvosetikai bizottságok, amelyek a konkrét ügyekkel foglalkoznak majd.

A portál kérdésére adott válaszból az is kiderült, hogy egy teljes orvosetikai bizottsági rendszer létrehozásáról van itt szó. Felvetődött a Kunetz Zsombor egészségügyi elemző által megfogalmazott kérdés is, hogy a Belügyminisztérium új orvosetikai kódexe akár koncepciós eljárások eszköze is lehet.

„Az ETT Orvosetikai Kódexének megjelentetésével olyan viszonyokat szeretnénk kialakítani, amelyek kizárják a koncepciósnak tekinthető orvosetikai eljárások lehetőségét” – állt a tanács válaszában.

A MOK szerint egyébként a jelenleg hatályos törvényben is felfedezhetők ellentmondások. Ezért a kamara a napokban megkereste az egészségügyi államtitkárságot, hogy a jogi értelmezési bizonytalanságokra választ kapjon Álláspontjuk szerint egyelőre légüres tér alakult ki az orvosetikai ügyrend kapcsán, ami mind a betegek, mint az orvostársadalom oldaláról aggályos.

(Kiemelt képünk: Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke nyilatkozik a sajtónak a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató után 2022. november 11-én. Fotó: MTI/Lakatos Péter)