Egy újságcikk miatt módosulhatott a vendégmunkás-törvénytervezet

Az Mfor.hu portál azt írja, felvetésük nyomán módosulva nyújtották be a vendégmunkások foglalkoztatását szabályozó indítványt: így abban már nincs automatikus munkavállalói engedély és a munkaadónak jeleznie kell az állami foglalkoztatási szerv felé, hogy nem sikerült magyar munkavállalóval feltölteni az adott pozícióit.

2023. május 17., 14:33

Szerző:

Kedd este benyújtották a vendégmunkások foglalkoztatási feltételeit meghatározó törvénytervezetet, amelyben a korábbi információkkal ellentétben mégis kell munkavállalási engedély minden harmadik országból érkező munkavállalónak, nem jár automatikusan a tartózkodási engedéllyel együtt, még akkor sem, ha minősített kölcsönbeadón keresztül érkezik a munkavállaló – derül ki az mfor.hu cikkéből.

Az Mfor felhívta ara a figyelmet, a törvénytervezet gyanúsan tükrözi mindazt, amit náluk egy korábbi riport felvetett a külföldi munkavállalók alkalmazásával kapcsolatban.

A cikk ugyanis korábban hiányolta a belső, Európai Uniós piacon meglévő álláskeresők előnyben részesítésének garanciáját, szerintük az úniós országokból érkező munkavállók előnyben részesítését csak a vendégmunkások számát maximalizáló kvóta biztosította volna. Azonban a most benyújtott tervezetben már az is szerepel, hogy a munkáltatónak nyilatkoznia kell, hogy az üres helyeket nem tudja magyar munkavállalókkal feltölteni, és ezt jeleznie kell az állami foglalkoztatási szerv felé is.  

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Kateryna Babaieva/Pexels.)