Módosítanák a kedvezményes nyugdíjazást: mégse lehetnek jogosultak a transz nők

Kormánypárti politikusok változtatnák a törvényt, hogy csak azok vehessék igénybe a kedvezményt, akik 40 évig nőként dolgoztak. 

2023. július 13., 14:41

Szerző:

Semjén Zsolt és Gulyás Gergely kezdeményezi a nyugellátásról szóló törvény módosítását, miszerint ami „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a „nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultsága csak azokat illeti meg, akik nőként dolgoztak 40 évig, kizárva ezzel a transz nőket. 

Indoklásuk szerint az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat. A módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

A módosítást a Veszprémi Törvényszék döntésére reagálva kezdeményezték, amely nyomán a Fejér Vármegyei Kormányhivatal is elismerte: a transz nőknek is jár a „Nők 40” elnevezésű kedvezményes nyugdíjazási lehetőség. Bár a kérdést az Európai Unió Bírósága már 2006-ban eldöntötte, a magyar kormányhivatal miatt bíróságra kellett vinni a kérdést.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Vladimir Luxuria, az első transznemű EP-képviselő, Fotó: Merész Márton/168)

Magnézium tablettát szinte mindenki szed, vagy önmagában, vagy valamilyen multivitamin részeként. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan visszük be a szervezetbe a magnéziumot, mert hiába szedi a legdrágább tablettát, nem fog felszívódni, ha ezt a néhány szabályt nem tartja be.

Újabb rekordot döntött meg Orbán Viktor. A miniszterelnök immáron (2024. október 21-én) 5259 napot töltött el összesen a miniszterelnöki székben.