Lemond a Testnevelési Egyetem rektora

Mocsai Lajos az intézmény vagyonkezelő alapítványának lesz a kuratóriumi elnöke.

2021. június 13., 11:21

Szerző:

Elfogadta a modellváltó Testnevelési Egyetemet 2021. augusztus 1-től fenntartó, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöki felkérését Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos – áll az egyetem honlapján szombaton kiadott közleményben. Az egyetemen 43 éve oktató szakember hamarosan lemond rektori tisztségéről, utódja ideiglenesen az általános rektorhelyettes, Dr. habil. Sterbenz Tamás lesz, ő veszi át az egyetem vezetését az új rektor megválasztásáig – írta a HVG.

A Pedagógus napi ünnepségen tartott köszöntő beszédében Mocsai azt mondta, a modellváltás levezénylése lesz a feladata, ezzel azonban összeférhetetlen, hogy rektori állását is megtartsa.

A modellváltásról szóló döntést a Testnevelési Egyetem Szenátusa ellenszavazat nélkül fogadta el.

„A kuratóriumot kijelölő fenntartó részéről az a döntés született, hogy oktatói és vezetői múltam, továbbá az, hogy korábban menedzser-igazgatóként is irányítottam az intézményt, alkalmassá tesz a megtisztelő pozíció betöltésére. Mindez azzal jár, hogy a kuratórium elnökeként oktathatok az egyetemen, de a saját vezetőm nem lehetek, így a rektori pozícióról le kell mondanom. Elindul tehát egy folyamat: új rektori pályázat kerül kiírásra és az új vezetőt a Testnevelési Egyetem Szenátusa javasolja a kuratórium számára, aki várhatóan ősztől veheti át a TE rektori posztját” – mondta a hamarosan leköszönő rektor.

Mocsai úgy fogalmazott, mérlegelte a felkérést, és mivel fontos volt számára, hogy a Testnevelési Egyetemen az alapítvány kuratóriumi elnökeként ugyanúgy részt vegyen az oktatói munkában, ezért megválik a rektori széktől

„Így a hazai, valamint nemzetközi érdekérvényesítésben, az egyetem működési feltételeinek javításában hatékonyabban tudok részt venni. A stratégiai terület számomra mindig fontos volt, edzőként, menedzserként, tudományos emberként egyaránt, ezért úgy gondolom, jelen pillanatban így tudok a Testnevelési Egyetemen a legtöbbet segíteni”

– tette hozzá. Mocsai Lajos korábban a magyar féfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. Női és férfi csapattal is nyert már magyar bajnokságot, mind a férfi, mind a női válogatottal világbajnoki ezüstéremig jutott, a nőivel Európa-bajnok és olimpiai ezüstérmes. 2014- ben lett a Testnevelési Egyetem rektora.

 

(Képünk illusztráció, forrás: Magyar női kézilabda / Facebook)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.