MNB: Törvénysértő lehet a Revolut tervezett áremelése

A Magyarországon is népszerű pénzügyi szolgáltató új díjakat, és kedvezőtlenebb számítási módot vezetne be.

2021. március 17., 15:25

Szerző:

A litvániai székhelyű Revolut Payments UAB pénzforgalmi szolgálató április végén életbe lépő egyes díjmódosításai sérthetik a hitelintézeti törvényt – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Revolut egy pre-paid kártyát kibocsájtó, orosz alapítású vállalat. A pre-paid kártya azt jelenti, hogy maga a kártya nem tartozik semmilyen bankhoz, és jellemzően olyan összeget helyeznek el rajta, amelyet várhatóan rövid időn belül elköltenek. A haszna abban rejlik, hogy a Revolut-kártyára feltöltött pénzt középárfolyamon lehet váltani fizetéskor, vagy pénzfelvételkor, ezáltal jóval kedvezőbben, mint a hagyományos bankok esetében.

A 444.hu arról ír, a Magyarországon is rendkívül népszerű Revolut az Egyesült Királyságban és Litvániában szerezte be a tevékenységéhez szükséges engedélyeket, ezért az MNB a cég felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankhoz, valamint közvetlenül a társasághoz fordult a helyzet rendezésére. Az MNB szerint ugyanis a társaság új díjelemet, illetve az ügyfeleknek kedvezőtlenebb számítási módot vezetne be.

Az egyik módosítás szerint az ATM-es tranzakcióknál – az eddigi, százalékos mértékű díjon felül – meghatározott összeget, vagy darabszámot meghaladó készpénzfelvét esetén a jövőben fix összegű minimumdíjat is fizetni kell a cég ügyfeleinek – ismertették. Emellett egyesítették az Európai Gazdasági Térségen kívüli nemzetközi utalások díjait, és megváltoztatták a nemzetközi átutalások díjszabását célország, illetve devizanem függvényében – tették hozzá.

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai hitelintézeti törvény szerint szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj vagy költség bevezetésével. Emellett a hazai jegybank felszólította a céget: tegye meg a megfelelő lépéseket a magyar jogszabályok megsértésének megelőzésére, amely az általános szerződési feltételek módosításának április 23-i életbe lépésével történne meg.

(Kiemelt kép: Shutterstock)