Miskolc is bajban, nagyon lassan érkeznek a tapolcai barlangfürdő működésére felajánlott támogatások

A tapolcai barlangfürdő karbantartásra hivatkozva januárban újra bezárt, viszont az újranyitása kérdéses.

2023. január 11., 16:16

Szerző:

Miskolc turisztikai bevételi nagyban függnek a különleges természeti környezetben található miskolctapolcai barlangfürdőtől, ahová nemcsak Magyarországról, hanem Szlovákiából és Lengyelországból is jócskán érkeznek vendégek, írja a Népszava.

A helyi hotelek és egyéni szálláshelyek működtetői is zömmel erre a látványosságra alapozzák vendégkörüket, ezért is volt nagy a kétségbeesés, amikor tavaly ősszel az elszabadult rezsiárakra hivatkozva az önkormányzati tulajdonú Miskolci Fürdők Kft. a fürdő bezárásáról döntött. A vendéglátásból élő vállalkozók ezért megkeresték a város vezetését és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát, s felajánlották: hajlandóak anyagilag támogatni a fürdő működtetését, ha azt újra kinyitják.

Az utolsó negyedévre tervezett 160 millió forintos működési költségből nagyjából 60 millió külső forrást kellett találni a működtetéshez. 

„A vállalkozóktól mindezidáig hatmillió forint érkezett be az önkormányzathoz, míg az iparkamara vállalásából, miszerint megpróbálnak 20 millió forintnyi mértékben állami forrásokat szerezni, még nem láttunk egy forintot se”

 – mondta a Népszavának Szopkó Tibor, az egyeztetéssel megbízott miskolci alpolgármester.

Ahogy arról már korábban tudni lehetett, ismét bezárt a Barlangfürdő Miskolctapolcán. A fürdő a tervek szerint január 19-ig lesz zárva az éves karbantartás miatt.

(Fotó: Komka Péter/MTI)

19:45

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 50 millió forintos bírságot szabott ki az eMAG webáruház üzemeltetőire (Dante International S.A., Extreme Digital- eMAG Kt.), mert megszegték a korábbi jóvátételi vállalásaikat – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn az MTI-vel. Az eMAG tudomásul vette a hatóság döntését, bár azzal nem ért maradéktalanul egyet – közölte a cég.

2022-ben 14,2 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a magyarországi szálláshelyeken, csaknem negyven százalékkal többet, mint 2021-ben és csak egy hajszállal elmaradva a magyar turizmus minden idők legsikeresebb évének számító 2019-es esztendő eredményétől – emelte ki évértékelő sajtótájékoztatóján a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatósági elnöke.