Több hajó is felborult a viharban, tucatnyian estek a Dunába Visegrádnál

Tizenketten estek a Dunába, amikor a viharos szélben három kenu felborult Visegrádnál.

2023. június 22., 14:32

Szerző:

A kiérkező vízirendőrök és egy civil személy segített a bajbajutottakon – írja a police.hu. Martikán István törzszászlós és Soltész Balázs törzszászlós, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) munkatársai érkeztek először a helyszínre, és kezdték meg a mentést. „Valamikor 15 óra körül kaptuk a riasztást, hogy kenusok borultak a vízbe. Késlekedés nélkül, azonnal indultunk, és 1-2 percen belül a helyszínre érkeztünk” – meséli Soltész Balázs. „Már messziről láttuk, hogy három felborult kenuba kapaszkodnak emberek. Szerencsére mindenkin volt mentőmellény. Az időjárás nem kedvezett a mentésnek, a hatalmas hullámok és a szél is dobálta a hajót.”

Martikán István hajóvezetőnek nem volt egyszerű feladat az emberek között navigálnia a járművet. A bajbajutottak 16 és 60 év közöttiek voltak, a fiatalokat és az idősebbeket előreengedték. „Őket mentettük ki a vízből először. Senki sem tolakodott, türelmesen megvárták, amíg egyesével kihúzzuk őket a vízből. Ilyenkor fontos, hogy mi is megőrizzük a nyugalmunkat, és ne kapkodjunk. A fiatalok közül akadt, aki talán kicsit megijedt, de leginkább azért, mert az értékeiket szerették volna megmenteni. Az egyikük a papucsával volt elfoglalva, kapkodott utána. Mondtam neki, hagyja a papucsot, jöjjön fel a hajóra, a biztonság az első. A hajó oldalán volt strandlétra, azon másztak fel egyesével az emberek. A kollégámmal a mentőmellényüket megfogva segítettünk nekik. Közben egy civil is segített a gumicsónakjával, ő három embert mentett ki a vízből.”

Senki sem szorult orvosi ellátásra, ami köszönhető annak is, hogy a kenusok betartották a biztonságos hajózásra vonatkozó szabályokat, és megtették az óvintézkedést.  „A hajózási szabályzatban van, hogy a vízben közlekedő járműveket – legyen az hajó vagy csónak, kajak – úgy kell kialakítani, hogy felúszóképesek legyenek” – magyarázza Lakatos Adrienn főhadnagy, a DVRK nagymarosi őrsparancsnoka.  „Azaz ha felborulnak, akkor is a víz tetején maradjanak. Ebbe bele tudnak kapaszkodni, ami már egy biztonsági fokozat.” Mentőmellény az úszni nem tudóknak és a 14 év alattiaknak kötelező. Ennél az esetnél a túravezető az időjárás miatt határozott úgy, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényt, ami nagyon jó döntés volt. A mellény életet menthet.A kimentett kenusokat a rendőrök a partra szállították, és a biztonságba helyezésükről is gondoskodtak.

(Kiemelt képünkön a mentőegység. Fotó: Szabó Gabriella/Police.hu)