Két képviselőjelölt nem indulhat az előválasztáson, öten visszaléptek

Az ellenzéki megmérettetésre egyébként 266 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba.

2021. szeptember 10., 11:46

Szerző:

Az ellenzéki előválasztás jelöltjeinek két hét állt rendelkezésükre, hogy a szeptember végi megmérettetésre összegyűjtsék a szükséges mennyiségű ajánlást. Az induláshoz a miniszterelnök-jelölteknek hétfőn 10 óráig 20 ezer érvényes aláírást kellett szerezniük, a képviselő-jelölteknek pedig 400-at. Az ellenzéki ajánlások hitelesítésének határideje szerdán délelőtt 10 órakor járt le, majd délután a pártok is megerősítették, a hétből hivatalosan is öt miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely (Párbeszéd, MSZP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik) és Dobrev Klára (DK) neve kerül fel az ellenzéki előválasztás szavazólapjaira.

Arról egyelőre nincs hivatalos információ, hogy a miniszterelnök-jelöltek ajánlásai közül hányat fogadott el érvényesnek az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB). A Párbeszéd megkeresésünkre azt írta, hogy arról a bizottság dönt majd, hogy publikusak lesznek-e az érvényes és hitelesített ajánlásszámok. A pártok és a jelöltek beszámolója szerint egyébként Dobrev Klára 34 244 ajánlást adott le, Márki-Zay Péter 33 565-t, Fekete-Győr András 25 ezret, Karácsony Gergely 41 513-at, Jakab Péter pedig 31 803-at.

Az, hogy a miniszterelnök-jelöltek közül ki hányadikként szerepel majd az előválasztási szavazó-lapon, sorsoláson dőlt el. Az első név, amit kihúztak, Karácsony Gergelyé volt, így ő szerepel majd a lista első helyén. A főpolgármestert Márki-Zay Péter követi, Fekete-Győr András lesz a harmadik helyen, Dobrev Klára a negyedik, Jakab Péter pedig az ötödik a szavazólapokon.

A 168.hu a képviselő-jelöltekkel kapcsolatban is kereste a pártokat. Cikkünk megjelenéséig azt jelezte vissza a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az LMP, minden képviselő-jelöltjük összeszedte a szükséges ajánlást, így indulhatnak az előválasztás első fordulóján. Az Új Világ Néppárt (ÚVNP) 19 jelöltje közül viszont, mint közölték, csak 17-en gyűjtötték össze az egyéni induláshoz szükséges 400 aláírást. A többi párt egyelőre nem jelzett vissza lapunknak, de az előválasztás oldalán is csak az ÚVNP két indulóját tüntettek fel az ajánlási-feltételeket nem teljesítő képviselő-jelöltek között: Törőcsik Károly Konrádot (ÚVNP/LMP) és Bellányi Balázst (ÚVNP/LMP).

Az ellenzéki megmérettetésre egyébként 266 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba. Az előválasztás hivatalos oldalán szerdáig három képviselő-jelölt, Bodnár Imre (MSZP), Kaposi László (ÚVNP/LMP) és Molnár Miklós (ÚVNP/LMP) szerepelt a visszalépők között, viszont csütörtökre két újabb névvel bővült a lista: Szalay Krisztina (Párbeszéd) író, színművész a hét elején jelentette be, hogy mégsem indul az előválasztáson Budapest négyes számú választókerületében, Mike András (MSZP) pedig még augusztusban jelezte, visszalép.

(Kiemelt kép: Előválasztási alárásgyűjtés a Lehel téren, 2021. augusztus 25-én. Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu)