Tényleg alacsony a magyar minimálbér? Itt vannak a számok

Kiszámolták, hogy áll a magyar minimálbér európai összehasonlítás terén. Igen, jól sejti: nem jól.

2024. október 22., 10:50

Szerző:

Kereken tíz éve, hogy a magyar minimálbér először lépte át itthon a 100 ezer forintot. A vonatkozó állami szabályozás nagy utat járt be. Mikor itthon először vezették be 1988-ban az értéke még 3000 forintot tett ki, ami mai értéken úgy 90 ezer forintnak felel meg – írja a növekedés.hu.

Jelenleg egyébként nem minden európai uniós tagállamban van minimálbér. Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban se lett bevezetve.

 

A minimálbér itthon úgy negyedmillió embert érint és a jelenlegi bruttó összege 266 800 forint. Ezzel az értékkel az európai rangsorban hátul kullogunk.

Egész az év közepéig Romániát még előztük, ám a bukaresti kormányzat július elsejétől újabb emelést iktatott be, amellyel elénk kerültek.

A minimálbér havi összege néhány európai országban 2024-ben (euró)

  • Ukrajna 185
  • Bulgária 477
  • Szerbia 544
  • Magyarország 675
  • Lettország 700
  • Románia 743
  • Szlovákia 750
  • Csehország 755
  • Horvátország 840
  • Lengyelország 998
  • Szlovénia 1253
  • Franciaország 1767
  • Németország 2054
  • Luxemburg 2571

Korábbi adatokból egyébként az látszott, hogy jó pár európai ország van, ahol lényegesen többen élnek minimálbérből, mint nálunk: ebbe a körbe esett egyebek mellett Románia, Lengyelország és Franciaország is.

A minimálbérek mostanság újra reflektorfénybe került, amihez az is hozzájárul, hogy nemrég elhangzott egy roppant ambiciózus terv. Sajtóértesülések szerint ugyanis a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén a kormányfő azt mondta: a közeljövőben az ezer eurós minimálbér és az 1 milliós átlagfizetések elérése a cél. Előbbi a mostani árfolyam mellett úgy havi 400 ezer forintot jelent – írja a portál. 

A közeljövőben viszont még a 300 ezer forintos célt kéne elérni. 

Ahogyan arról beszámoltunk, szeptember végén jelent meg az NGM-rendelet tervezete, ami a minimálbér és bérminimum meghatározásának folyamatával, alapelveivel kapcsolatos dolgokat tisztáz. A jogszabály egyik célja, hogy egy európai parlamenti és tanácsi irányelvet átültessen a magyar gyakorlatba.

Magában a tervezetben azonban szerepel egy olyan rész is, ami a minimálbér és bérminimum összegének meghatározásával kapcsolatos:

„A kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megfelelőségére vonatkozó értékeléshez használt indikatív referenciaérték, amelynek elérésére a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegének megállapításakor törekedni kell, a Központi Statisztikai Hivatal által a
megelőző egy év rendelkezésre álló adatai alapján számított rendszeres bruttó átlagkereset 50 százaléka.”

Ez alapján törekedni kell arra, hogy a minimálbér és bérminimum elérje az előző év adatai alapján a bruttó átlagkeresetnek legalább a felét. Ez a törekvés egybe esik korábban napvilágot hírekkel. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, ha jelenleg érvényben lenne ez a szabály, akkor hova emelkedhetne a minimálbér. A KSH utoljára a 2024. júliusi átlagbért publikálta. Az akkori rendszeres, bónusz és egyéb juttatások nélküli bruttó átlagbér 602 200 Ft volt. Ennek a fele, 301 100 Ft lehetne ezen számítás alapján a minimálbér alsó szintje. Ez a jelenlegi állapothoz képest 12,85%-os emelést
jelentene.

Elképesztő: Horvátországban hamarosan 1000 euró lehet a minimálbér

Horvátországban a minimálbér már alig marad majd el az ezer eurótól. A horvát miniszterelnök emellett jelentősebb nyugdíjemelést is ígért a közeljövőben – írja a Világgazdaság.

Január 1-jétől 130 euróval, bruttó 970 euróra emeli a minimálbér összegét Horvátország, míg az átlagbért a kormány 2028-ig tartó mandátumának lejártáig 1600 euróra növelnék – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök kedden a parlamentben.

A horvát kormányfő elmondta, hogy a kabinet prioritásai a következő négy évben a fizetések, a nyugdíjak és a megfizethető lakhatás lesznek, miközben a parlament elé terjesztette a kormány munkájáról szóló éves jelentést. Elmondása szerint a minimálbér emeléséről kedden döntöttek, és az intézkedéssel a kormány azoknak akar segíteni, akiknek a legkevesebb van. Hozzátette, hogy az országban jelenleg százezren dolgoznak a minimális fizetésért.

A horvát miniszterelnök egy nagyobb mértékű nyugdíjkorrekciót is kilátásba helyezett, miközben a kormány a családok megerősítése és a gyermekes családok támogatása érdekében további lépéseket is tervez. Ezek között például hat hónapról egy évre emelik az anyáknak járó szülési szabadság időtartamát, és éves pótlékot vezetnek be.

(Kiemelt kép: Magyar zászló a Veszprém megyei Szarvaskő várában, Döbrönte község mellett 2022. augusztus 7-én. Fotó: 168.hu)