Minden ovis évfolyamban lehet érintett gyerek, mégsincs meg az életmentő gyógyszer

Továbbra sem kaphatják meg térítésmentesen az adrenalinos injekciós tollat azok, akiknek erre szükségük lenne. Az Anafilaxiás Allergiásokért Egyesület tapasztalatai szerint sokan nem értik, miért nem tudják továbbra sem kiváltani ingyen az életmentő gyógyszert.

2022. június 14., 06:40

Szerző:

Május végén egy újpesti óvodában lett rosszul az ötéves Dávid. Az óvónő vette észre, hogy valami nagyon nincs rendben, ezért a kisfiú azonnal adrenalinos injekciót kapott, így tudták stabilizálni az állapotát. Januárban viszont meghalt egy hétéves fiú anafilaxiás sokk miatt, mert nem volt a közelében olyan gyógyszer, amely megmentheti az életét – írta az RTL honlapja. 

A tragédiát követően civil és szakmai szervezetek kezdtek lobbizni azért, hogy az adrenalinos injekciós toll minden köznevelési intézményben legyen készleten. A másik céljuk az volt, hogy a több tízezer forintba kerülő készítményt támogassa a társadalombiztosítás. Április végén meg is született a kormánydöntés, amely

lehetővé teszi, hogy az injekciót ingyen válthassák ki azok, akiknek már volt anafilaxiás rohamuk, emellett 70 százalékos támogatás jár olyanoknak, akiknél nagy valószínűséggel előfordulhat ilyen roham.

Az Anafilaxiás Allergiásokat képviselő Egyesület szerint a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő azonban még mindig nem adta ki a tb-támogatáshoz szükséges engedélyt. Így változatlanul mindenkinek fizetni kell ezért a gyógyszerért. A nyár mindig kockázatosabb időszak az allergiások számára. 

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az RTL Híradó kérdésére azt írta: folyamatosan tárgyalnak a gyártóval, azért, hogy a készítmény mielőbb felkerüljön a tb-támogatott gyógyszerek listájára. A szakemberek körülbelül hat-nyolc százalékra becsülik a hazai óvodákban és iskolákban az ételallergiás gyerekek arányát, ami azt jelenti, hogy az intézményen belül szinte minden évfolyamban lehet egy vagy két érintett gyermek.

 

(Kiemelt kép: Szelezsánné Gorzó Magdolna óvodapedagógus foglalkozást tart kiscsoportosoknak a kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda egyik termében 2019. január 16-án. Az intézmény ebédlővel és melegítőkonyhával bővült. fotó: MTI/Rosta Tibor)

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.