Minden, amit az SZJA-visszatérítésről tudni kell

Mutatjuk a feltételeket és a tudnivalókat. 

2021. szeptember 28., 16:24

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét hétfőn jelentette be, hogy szinte biztosan visszatérítek az szja-t a családosok számára. A családoknak szánt  adóvisszatértésnek egyetlen feltétele van: az idei GDP-növekedés haladja meg a 5,5 százalékot. A gazdaság mutatók alapján ez szintre biztosra vehető, írja a portfolio.

A kormány tervei szerint 2022. február 15-ig kapják vissza az idén befizetett szja-t a gyermeket nevelő családok. A visszatérítés azoknak a gyermekes szülőknek jár, akik egyébként családi pótlékra is jogosultak. Abban az esetben, ha mindkét szülő bejelentett munkahellyel bír mindketten megkapják a támogatást. A jelenlegi tervek szerint a támogatás megkapásához semmit sem kell tenni, az államkincstár automatikusan írja jóvá az összeget a gyermekes szülők számára. 

Egy személy maximum 800 ezer forintot kaphat majd vissza, kétkeresős családoknál ez az összeg 1,6 millió forintot jelent. Amiatt, hogy a napokban kiterjesztették az érintett családok körét, 1,9 millió ember jogosult az szja-visszatérítésre. Fontos hozzátenni, hogy a vállalkozók is megkaphatják a nekik járó támogatás teljes összegét, a KATA szerint adózók azonban a csak az egynegyedét. 

Az Ekho szerint adózók a tavaly befizetett szja nagyjából háromnegyedét kaphatják vissza majd 2022 februárjában. A támogatás egyik új eleme, hogy az ingatlan bérbeadás után is jár a visszafizetés. A jutalmak és a prémiumok után is jár majd a visszafizetés, de ennek lesznek különböző részlet szabályai. A költségvetésnek nagyjából 600 milliárd forintba fog kerülni a támogatás kifizetése. Ez azt jelenti, hogy nagyjából 315 ezer forint egyszeri jövedelemhez juthatnak fejenként a gyermekes családok.

(Kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook-oldala)