Cáfolná a kibertámadás miatti adatvesztést Gulyás Gergely és a Magyar Fejlesztési Központ is

2019. szeptember 12., 14:14

Szerző:

Gulyás Gergely miniszter csütörtöki nyilatkozatában, valamint a Magyar Fejlesztési Központ szerdai rövid életű közleményében igyekezett cáfolni a 168 Óra értesüléseit, miszerint az MFK szervereit ért kibertámadás során megsemmisült a hivatali dokumentációjuk.

Mielőtt a magyarázatokra külön kitérnénk, leszögeznénk, hogy az MRK szerverein a Magyar Rögbi Szövetsége adatai is szerepeltek, ezek megsemmisülését pedig az MRSZ technikai igazgatója, Debreczeny Dénes elismerte, sőt, kérdésünkre elmondta, hogy

  • tudomása szerint ugyanez, csak nagyobb volumenben történt az MRK adataival,
  • új számítástechnikai eszközök beszerzésének szükségéről beszélt,
  • valamint az adatok nehézkes pótlásáról elmondta, hogy az MRK-ban „biztosan jobban izzadnak”, az MRSZ-nek főleg az Emberi Erőforrások Minisztériumától kellett az adatok és dokumentumok másodpéldányait beszereznie.

Mindezek fényében Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón mégis arról beszélt, hogy adatvesztés „biztosan” nem történt. Ez azért is érdekes, mert a miniszter a Magyar Hangnak azt mondta, hogy nincs tudomása a kibertámadásról. Adódik tehát a kérdés, hogyan lehet biztos valamiben a miniszter, amiről elmondása szerint nincs tudomása? Ha valóban nem is tudna a miniszter az esetről, az nem cáfolja a 168 értesüléseit.

Hozzátesszük, megjelent cikkünkben is írtunk arról, hogy az adatok másodpéldányaiból zajlott az elveszett adatok helyreállítása.

 

Kormányinfó 
Fotó: Illyés Tibor

Megjegyeznénk, hogy a MFK mellett heteken át kerestük a szervezetet felügyelő Külgazdasági és Külügyminisztériumot és a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, melyek nem adtak választ kérdéseinkre a kibertámadás körülményeiről és következményeiről.

Végül szerdán, cikkünk megjelenése után az MFK a honlapján közzétett egy közleményt a történtekről, de azt valamilyen okból néhány órán belül eltávolították, lapunknak külön tájékoztatást nem küldtek. A Népszava szerint az MFK azt írta, hogy

  • a rendszerüket július 10-én éjjel támadta meg a Dharma megnevezésű zsarolóvírus egy típusa
  • állításuk szerint az adatmentési szakértők munkájának köszönhetően nem veszett el a az MFK adatállománya,
  • korábbi offline mentések is megvannak, valamint a kibertámadás semmiben sem akadályozta az MFK munkáját.

 

Értesüléseink szerint azonban az MFK a károsodott adattárolókon tárolt információk kinyerésére szakosodott Kürt Információbiztonsági és Adatmentő Zrt.-hez volt kénytelen fordulni az adatok megmentése érdekében. Portálunk megkereste a céget az MFK-nak nyújtott szolgáltatással kapcsolatban, válaszukról annak beérkezése után beszámolunk.

 

Frissítés

Cikkünk megjelenésével egy időben Szijjártó Péter elismerte, hogy Észak-Koreából történt a kibertámadás.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.