Meztelenül pózolt egy férfi a Szent István Bazilika oltárán

A férfi átverekedte magát a biztonsági szolgálaton, felmászott a budapesti Szent István Bazilika oltárára és meztelenül mutogatta magát. 

2024. január 24., 15:15

Szerző:

Alig bírták leszedni az oltárról a templomőrök azt a férfit, aki hétfőn berontott a Szent István Bazilika templomterébe és meztelenre vetkőzött. Átverekedte magát a templomőrökön, a szentélyben levetkőzött és meztelen testét mutogatva pózolt az oltáron. A videón jól látszik, hogy a templomőrök próbálják rávenni a férfit, hogy másszon le az oltárról. 

A meztelen férfi miatt a Bazilikát egy időre le kellett zárni

„Egy mentálisan zavartnak tűnő külföldi férfi a templomőröket félretaszítva berontott a templomtérbe, a szentélyben levetkőzött és méltatlanul viselkedett” – írja a Szent István Bazilika közleményében, amit a Pénzcentrum szemlézett. Majd hozzátették, hogy az eset miatt a Bazilikát egy időre le kellett zárni, „Az esti szentmisék és szertartások már zavartalanul zajlottak. „A bazilikában engesztelő szertartást végeztünk” – közölte a Budapesti Főegyházmegye.  A férfit garázdaság vétség, illetve kábítószer-birtoklás vétség megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették – írja a 444

Nem először próbált meztelenkedni a Bazilikában 

Az Index úgy tudja, hogy hogy a férfi Nigériából származik, 20 éves, a Debreceni Egyetemen tanul (azóta kiderült, már tavaly nyár óta nem az egyetem hallgatója), és ami a legfurább, hogy visszaeső meztelenkedő.  A lap úgy tudja, hogy hétfő délután a férfi rövidnadrágban próbált bejutni a bazilikába, de ezt a személyzet nem engedte neki, így arrébb lökte az ott dolgozót, és bement az épületbe. Ekkor azonnal elkezdték kiüríteni a bazilikát, úgyhogy kevesen látták meztelen akcióját. A Bazilika rendőrt és mentőt is hívott, de mivel a mentők megállapították, hogy a férfinek nincs szüksége ellátásra, a rendőrökre bízták az intézkedést. Egy nappal korábban, vasárnap is megpróbált bejutni a férfi a bazilikába. Mivel akkor is rövidnadrágban volt, így nem engedték be. 

A Vatikánban is többször előfordult, hogy meztelenül pózoltak az oltáron 

Tavaly júniusban meztelenül mászott fel a vatikáni Szent Péter-bazilika főoltárára egy férfi, hogy így tiltakozzon az ukrajnai háború ellen. A bazilika felügyelői azonnal közbeléptek, lehúzták a férfit az oltárról, és kihallgatásra bekísérték a csendőrségre. Ezt követően átadták őt az olasz rendőrségnek. Az eset nem sokkal a bazilika zárása előtt történt. Egy megrökönyödött látogatónak sikerült a telefonjával videóra venni a jelenetet, a felvételt aztán megosztotta a Telegramon. A férfiról annyi derült ki, hogy súlyos depresszióval küzd. Elmondása szerint nagy szenvedést okoz neki azoknak az ukrán gyerekeknek a halála, akik az orosz bombatámadások következtében vesztették életüket. A hátán olvasható felirat az ukrajnai gyerekek megmentésére szólított fel. Vatikáni források szerint a férfinak több, saját maga okozta vágás volt a testén.

Frissítés: már semmi köze az egyetemhez

Cikkünk megjelenését követően a Debreceni Egyetem közölte: a nigériai férfi már nem az intézménybe jár, jogviszonyát tavaly nyáron a hallgató kérésére megszüntette az egyetem.

(Kiemelt képünkön: Meztelen férfi pózol a Szent István Bazilika oltárán. Fotó: a Híradó videó-felvételének képernyőfotója.)

19:18

Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videonyilatkozatában, emlékeztetve arra, hogy a bíróság csütörtökön döntést hozott „Gyurcsány Ferenc politikusának" az ügyében.

19:00

Miközben egy év alatt 409 szervátültetés történt idehaza, 536 új beteg került várólistára, amelyen már január elsején is 1255 páciens neve szerepelt – mondta az InfoRádióban az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója.