Hogy került több mint 6500 milliárd forint egy zuglói ikerházba?

Rendkívül rejtélyes ügy bontakozik ki a szemünk előtt: egy több mint 6500 milliárd forintos vagyon bukkant fel egy cégben, ami egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve, ráadásul még Brazília is képbe kerül. A vagyon eredetéről, tulajdonosáról nem tudni semmit.

2024. augusztus 29., 11:48

Szerző:

Egy teljesen ismeretlen cégben a tavalyi beszámoló szerint 2023 végén több mint 6500 milliárd forintnyi vagyon volt. A céget tavaly november végén alapították, és egy zuglói ikerház egyik felébe van bejegyezve az M3-as bevezetője mellett. Bevételei, kiadásai, sőt a jelek szerint alkalmazottai sincsenek – írja a G7 nyomán a 24.hu.

A vállalatban a cégbírósághoz leadott iratok szerint az egyedüli tulajdonos tavaly december 19-én egy 4532 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre, a „négybillió-ötszázharminckétmilliárd-tizenötmillió” forintos összeg a vállalat alapító okiratában betűvel kiírva is szerepel, tehát nem nyomdahibáról van szó.

A pénzt a cég egyetlen tulajdonosa ráadásul elvileg be is fizette: ügyvéd által ellenjegyzett dokumentum van róla, hogy a részvényes „a pénzbeli vagyoni hozzájárulást annak a társaság részére történő rendelkezésre bocsájtásával teljes mértékben teljesítette”.

A 4532 milliárdos tulajdonosi tőke mellett a cégnek 2002 milliárd forintnyi hosszúlejáratú kötelezettsége, azaz tartozása is van. Ám az egyoldalas beszámoló szerint ez a pénz is az egyetlen részvényestől érkezett. Magyarul minden jel arra utal, hogy van egy cég, amelyikbe a tulajdonosa tavaly év végén különböző formában több mint 6500 milliárd forintot pakolt bele.

A vállalkozónak ráadásul nem a Donor Zrt. az egyetlen ilyen érdekeltsége, van egy másik nagyon hasonló felépítésű cége is. A Brasil Államkötvény Hasznosító Zrt. eszközállománya durván 400 milliárd forinttal meg is haladja a Donorét. Ebben a vállalatban is tavaly év végén emeltek tőkét, méghozzá 5099 milliárd forinttal. Illetve kissé kevesebb, mindössze 1857 milliárd forintnyi a cég tartozása, ami azonban ugyanúgy a tulajdonos felé áll fenn.

Az iratok alapján a két vállalatban így együttesen közel 13,5 ezer milliárd forintnyi vagyont tett be egyedüli részvényesük.

Összehasonlításképpen:

- Mészáros Lőrinc vagyonát „A 100 leggazdagabb magyar” legutóbbi kiadványában ennek alig több mint 7 százalékára, 990 milliárd forintra becsülték,
- a magyar államadósság bruttó, konszolidált, névértéken számítva körülbelül 60 ezer milliárd forint,
- a magyar költségvetési hiány június végén már 2 656,4 milliárd forint.

Mindkét vállalatnál elvileg a teljes pénzt brazil állampapírokba tették, ám – jegyezte meg a G7 – az értékpapírok lejáratának dátuma a cégek amúgy is nehezen hihető számait még gyanúsabbá teszi. Tizenkét év múlva kifutó brazil dollárkötvény ugyanis elvileg nincs. A két társaságban lévő vagyon a dél-amerikai ország teljes adósságállományának durván 2,5 százalékára rúg, így tulajdonosuk Brazília egyik legnagyobb hitelezője lenne.

A cégek egyetlen részvényese egy korábban ismeretlen, Máltán élő magyar üzletember, T. János György.

A portál kereste T. János Györgyöt, kérdéseikre azonban nem érkezett válasz. Szintén megkeresték a céges iratokat ellenjegyző ügyvédet, aki mindössze annyit írt, hogy az ügyvédi titoktartás miatt nem válaszolhat – írja a lap.

Legyen egy kis apró otthon: Mészáros Lőrinc 60 milliárd forint osztalékot vett ki

Mészáros Lőrinc például még soha nem jutott akkora osztalékjövedelemhez, mint idén – írta meg még júniusban a G7.hu.

Sűrű heteken van túl az ország leggazdagabb embere, Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc. A felcsúti milliárdos tucatnyi céges közgyűlésen vett részt az elmúlt hetekben. Volt olyan nap, amikor az első ilyen reggel nyolckor, az utolsó pedig este hétkor kezdődött, de arra is akadt példa, hogy néhány órán belül közel 60 milliárd forint sorsáról kellett döntenie. Utóbbi még Mészáros esetében sem általános, tavaly azonban különösen jól ment a vállalatainak, amelyekből rekordösszegű osztalékot vett ki – olvasható a 24.hu által szemlézett anyagban.

A milliárdos összesen tíz cégből jutott közvetlen osztalékjövedelemhez. A legkevesebbet hozó vállalatából 11 milliót, a legtöbbet fialó társaságból több mint 38 milliárdot vett ki. Utóbbiról korábban külön cikkben is megemlékeztünk, hiszen a V-Híd Zrt. profitja és osztaléka is teljesen egyedülálló a hazai építőipar történetében. A társaság az első olyan cég a szektorban, amelynek a nyeresége meghaladta az 50 milliárd forintot, és ha már így alakult, Mészáros Lőrinc úgy döntött, az egészet ki is fizeti magának. Az 50 milliárdból azért lett végül csak 38 milliárdos jövedelme, mert a cég 25 százalékát nem közvetlenül, hanem a családi vagyonkezelő cégén, a Talentis Group Zrt.-n keresztül birtokolja, így a maradék szűk 13 milliárd forint ott landolt.

További részletek itt.

(Kiemelt kép: Unsplash.com)