Többen megbetegedtek, a halak kipusztultak – mégis ezzel zárta a nyomozást a rendőrség Mészáros cége ellen

A mátrai Viresol gyár 2019-ben okozott megbetegedést több dolgozónak, az ügyészség azonban lezárta a nyomozást, kihallgatott személy nélkül.

2021. november 25., 15:03

Szerző:

„Nem nyomoznak tovább a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő mátrai Viresol környezetkárosítási ügyében” – írja a Telex Polt Péter legfőbb ügyész Szél Bernadett képviselőnek címzett válasza alapján. A keményítőgyár 2019 februárjában nyílt meg az állam 6,2 milliárd forintos támogatásával, a megnyitón pedig még Orbán Viktor is tiszteletét tette. Pár hónappal később azonban súlyos környezetszennyezést észleletek a gyár környékén.

A szomszédos Mátrai Erőmű több dolgozója is kórházba került, miután hányingerre, fejfájásra, szem- és torokirritációra panaszkodtak. Mint kiderült, kén- és foszfortartalmú gáz képződött az erőmű és a Viresol közös víztározójában, a közeli patak pedig szürkén habzott és a halak is elpusztultak.

Nem sokkal később foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és hivatali visszaélés miatt indult eljárás, most pedig már harmadszor is lezárták a nyomozást. Érdekesség, hogy a rendőrség korábban kétszer is megszüntette az eljárást, de a Gyöngyösi Járási Ügyészség mindkét esetben a nyomozás folytatását rendelte el. A legfőbb ügyész válaszából most az derült ki, hogy az eljárás során nem hallgattak ki gyanúsítottakat, és megszüntették a nyomozást.

Az eset után mindössze annyi történt, hogy arra kötelezték a céget, hogy a szennyvizét ne az Őzse-völgyi tározóba juttassa el, illetve, hogy tisztítsa a gyárban keletkezett, szennyezett vizet.

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)