Mészáros Lőrinc őstermelő lánya lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke

2018. május 9., 12:40

Szerző:

Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Beatrix lett a Mátrai Erőmű felügyelőbizottságának elnöke – értesült a Népszava a tegnapi tisztújító közgyűlés döntéséről.

A hatóságok éppen nemrég engedélyezték, hogy az Orbán Viktor barátjának tulajdonában álló Opus 85 százalékra növelje közvetett befolyását az erőmű 73 százalékát márciusban megvásárló, a cseh EPH-val közösen jegyzett Mátra Energy Holding Zrt.-ben.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

A gyárat évtizedekig irányító Valaska József a felügyelőbizottság éléről átült az igazgatóság elnöki székébe. A vezető testületek többi posztjára is Mészáros Lőrinc emberei kerültek. A csehek befolyása viszont csökkent, már csak egy felügyelőbizottsági hellyel rendelkeznek. Az igazgatóságban helyet kapott a változatlanul 26 százalékot birtokló állami MVM is.

A Mátrai Erőmű 17 százalékkal részesedik Magyarország villamosenergia-termeléséből, amellyel második a paksi nukleáris blokkok után.

A felcsúti zseni lánya tevékenysége ezzel tovább bővül. A Nemzeti Lovarda felújítása és őstermelői tevékenység után az energiaszektorba is belépett.