Legalább kétmilliárdot buknak az adófizetők a Mátrai Erőmű bányáinak bezárásával

2020. január 23., 09:26

Szerző:

Legalább kétmilliárd forintba kerül majd az adófizetőknek a Mátrai Erőmű bányáinak bezárása. Ezt derítette ki Tóth Bertalan MSZP-elnök a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól adatigényléssel megkapott iratok alapján – írja a Népszava.

A hatóság közölte, hogy a Mátrai Erőmű visontai és a bükkábrányi külfejtésének kitermelés utáni rendbetételére kétmilliárd forint biztosítékot tartanak nyilván. Ráadásul, mivel ez egy felső határ, és 2011-ben egyetlen bányájuk is ekkora biztosítékot igényelt, két bányára vetítve a valós alsó érték már négymilliárdra rúghat.

A pártelnök tavaly év végén a parlamentben érdeklődött a Mészáros Lőrinc körétől most állami tulajdonba kerülő szénerőmű bányabezárási költségei iránt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Schanda Tamás közölte, hogy a biztosítéknak ki kell terjednie a bányakárok megtérítésére, a tájrendezésre, ideértve a hulladékkezelés költségeit is.

– Vagyis veszünk egy veszteséges erőművet Orbán kedvenc oligarchájától sok pénzért, hogy aztán nekünk kelljen viselni a bányabezárással kapcsolatos költségeket, és elküldeni az ott dolgozók egy részét

– mondta a lapnak Tóth Bertalan. Hozzátette, hogy a még meg sem állapított vételáron felül kétmilliárd forintot már biztos buktak az adófizetők az ügyleten, és az elbocsátandó emberek sorsáról, a nekik nyújtandó segítségről még nem esett szó.

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.