Mesterházy Attila visszalépett Kész Zoltán javára

2018. február 1., 18:39

Szerző:

Mesterházy Attila visszalép az országgyűlési képviselői jelöltségtől Veszprémben, a független Kész Zoltán javára – ezt a szocialista politikus maga jelentette be a Viszlát, kétharmad! mozgalom fórumán.

A Fidesz Kész Zoltán 2015-ös megválasztásával megválasztásával veszítette el kétharmados többségét a parlamentben. A független képviselő meghívására csütörtökön este az országos Viszlát, kétharmad! mozgalom két aktivistája, Lukácsi Katalin és Pápay György,  valamint a vendéglátó fejtette ki nézeteit Veszprémben az országgyűlési választás esélyeiről. Lukácsi Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy a bizonytalanok között is többségben vannak azok, akik kormányváltást szeretnének. Pápay György szerint a rendszerváltás óta nem volt még egy olyan párt, amelyik kizárólag a saját szavazótábornak politizál. A Fidesz viszont ezt teszi. Szavazóiról nem szabad úgy vélekedni, hogy agymosottak, ők vagy függőségi viszonyban vannak a kormánnyal, vagy meggyőzték őket, vélekedett, s hozzáfűzte: az ellenzéki oldalon sem a lenézés, hanem a meggyőzés erejével kell politizálni. Mindenekelőtt el kell menni szavazni, vette át a szót Kész Zoltán. A képviselő úgy véli, bölcs, előrelátó döntésekkel meg lehet szerezni a többséget az  egyéni választókerületekben. Az angol nyelvben ismeretlen „úgysem” kifejezést el kell felejteni, mondta.

Taktikai szavazásra kérjük azokat, akik nem akarják, hogy a választások után a kisebb községekben megszűnjön az önkormányzatiság, az újságírók kamarába terelésével pedig még az eddigi, szűk nyilvánosság se legyen része az életünknek, érvelt Lukácsi Katalin, aki szerint a taktikai szavazás nem eszményi, de a jelenlegi politika, a demokrácia állapota sem az. Az egykori KDNP-s politikus szomorúnak nevezte, hogy a Fidesz kommunikációját az roppantotta össze, amikor akarva-akaratlanul az emberséges arcát mutatta meg a segítségre szoruló menekültek befogadásával.

Fotó: Hajba Ferenc

A fórum közepetáján betoppant a rendezvényre Mesterházy Attila, a Veszprémben élő szocialista politikus, s szót kért. Emlékeztetett arra, hogy az MSZP és a DK megállapodása értelmében a veszprémi körzetben a szocialisták indíthatnak jelöltet. Úgy gondolja azonban, hogy Kész Zoltán független jelöltnek nagyobb az esélye, mint neki,  ezért ő visszalép a javára, s, s ha igényli, s ha a választói nem tartják riasztónak a párt jelenlétét, akkor ő és a szocialisták aktivistái is mindenben segítik a munkáját. A fórum résztvevői megtapsolták a döntést, Kész Zoltán pedig megköszönte azt.

Az MSZP-n kívül már az Együtt és a veszprémi lokálpatrióták közössége is Készt támogatja. Az MSZP és a DK megállapodásának értelmében Veszprém a szocialistáké volt, így Kész Zoltán ellen DK-s jelölt sem indul. Korábban az LMP-s Gerstmár Ferenc is bejelentette visszalépést, ő nem tartotta magát megfelelő jelöltnek.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.