Kilép az MSZP-ből Mesterházy Attila

Facebookon azt írta, nem búcsúzik, csak távozik. Új pártot alapít.

2023. április 4., 08:11

Szerző:

Bejelentette Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke és 2010-es, illetve 2014-es miniszterelnök-jelöltje, hogy 23 év után kilép az MSZP-ből és új pártot alapít. Facebookos bejelentésében úgy fogalmazott, „nem búcsúzom, csak távozom.” Hozzátette, „távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni.”

Mesterházy közölte, pártja már valóban csak árnyéka régi önmagának, és nem tud felkészülni az olyan kihívásokra, amik az országot rendszeresen érik, a belső szervezetben pedig nem lát semmi terepet arra, hogy ezt kivédjék. Távozása után azonban új párt alapítása mellett is döntött.

„Sok megkeresés, biztatás, beszélgetés és mérlegelés után döntöttem úgy, hogy új utat fogok keresni. Aktív emberként tenni akarok a hazámért, a baloldalért.” – indokolta meg döntését. Az is lehet már tudni, új pártját Szocialisták és Demokraták néven jegyezteti be.

Korábban már Ujhelyi István volt MSZP-s EP-képviselő is a párt elhagyása mellett döntött, ő is új párttal jelentkezett azóta.

(Kiemelt kép: Mesterházy Attila felszólal a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 1-jén. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.