Mesterházy Attila: Magyarország elszigetölődött a NATO-n belül is

A volt MSZP-s képviselő az Indexnek adott interjújában arról beszélt, hogy véleménye szerint, Magyarország már nincs abban a megbízható szövetségi státuszban, mint korábban. 

2023. április 12., 16:35

Szerző:

Mesterházy Attilát korábban azt írta facebook oldalán, hogy helye van új pártnak, amely  „nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euroatlanti szövetségi rendszerben”. A politikus a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja, alelnöke és elnöke is volt, arról kérdezte az Index, hogy értékeli Magyarország NATO tagságát. 

Mesterházy szerint „általános titkosszolgálati vélekedés, hogy Magyarországon nagyon erős kínai és orosz hírszerzési tevékenység folyik alapvetően békés, nyugodt körülmények között. Ezek mind olyan észrevételek, aggodalmak, amelyek hozzájárulnak az elszigetelődéshez.”

A svéd és finn NATO tagsággal kapcsolatban a poltikus úgy fogalmazott, hogy „rendkívül nagy politikai váltás volt, amikor a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy várakozó állásponton van, és nem kell kapkodni. A finnek ebből azt a következtetést vonhatták le, hogy Magyarország nem megbízható barát.”

A volt szocialista politikus arról is beszélt, hogy nem tartja reális veszélynek, hogy az orosz-ukrán háború kiterjedjen és világháború legyen belőle. Véleménye szerint a Fidesz „ ki akarja maxolni a békepárti kommunikáció erejét, és hogy megakadályozza a további szavazatvesztést a kedvezőtlen gazdasági mutatók, a gazdaságpolitikai és társadalompolitikai kritikák miatt, megpróbálja ezzel elfedni a valódi problémákat.” Mesterházy az interjút azzal zárta, hogy újszerű megoldásokra van szükség és ahogy arról már korábban beszélt  „Szocialisták és Demokraták” néven új pártot hoz létre.

(Kiemelt kép: Mesterházy Attila Fotó: Merész Márton / 168.hu)

Tegnap 15:15

Új és részletes adatsorokat közölt a KSH a nyugdíjakról, és nyugdíjasokról. Ezek szerint nyugdíjban vagy egyéb nyugdíjjellegű ellátásban Magyarországon 2 millió 423 ezer fő részesült 2024 elején, a jogosultak 76%-a korbetöltött öregségi nyugdíjat kapott – írja a statisztikai hivatal alapján a Portfolio.