Mesterházy Attila: Csak a bűnösök titkolóznak, választ várunk arra, hogy a kormány vásárolt-e bármilyen izraeli kémprogramot

Az MSZP-s politikus szerint a titkolózás csak azt erősíti meg, hogy Magyarország nem jogállam, Orbán Viktor pedig valóban a sajtószabadság ragadozója.

2021. július 19., 17:46

Szerző:

Az MSZP szerint egyre több jel utal arra, hogy az Orbán-kormány több izraeli kémprogramból is vásárolt, amelyeket újságírók és politikusok megfigyelésére használtak fel. Emiatt Mesterházy Attila, a NATO parlamenti közgyűlés és az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke újabb írásbeli kérdésekkel fordult a kormányhoz. Azt kérdezik, hogy az Orbán-kormány megvásárolta-e a Pegasus nevű, vagy bármely más izraeli kémszoftvert? Amennyiben igen, akkor kinek az utasítása alapján indították a megfigyeléseket? Ki döntött arról, hogy mely személy kerüljön fel a megfigyelési listára? Milyen kritériumok alapján választottak célpontokat? Igaz, hogy három újságírót, Panyi Szabolcsot, Szabó Andrást és Dercsényi Dávidot megfigyelték? Melyik nemzetbiztonsági szerv vett részt ezen akcióban és kik kapták meg a jelentéseket?

Mesterházy Attila szerint az a tény, hogy az állampárt nem tartja indokoltnak a Nemzetbiztonsági bizottság ülését és vélhetően bojkottálni fogja, azt vetíti előre, hogy igenis van mit titkolniuk. Mindezek csak azt erősítik meg, hogy Magyarország nem jogállam, Orbán Viktor miniszterelnök pedig valóban a sajtószabadság ragadozója - közölte az MSZP.

„Csak a bűnösök titkolóznak. Választ várunk arra, hogy a kormány vásárolt-e bármilyen izraeli kémprogramot” – áll az MSZP közleményében.

A kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy kémprogrammal figyeltethettek meg magyar újságírókat, üzletembereket és politikusokat. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint csak sajtóhíresztelésről van szó, Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke is pedig úgy véli, a sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják.

(Kiemelt kép: Mandiner vitára hívta Mesterházy Attilát, a NATO parlamenti közgyűlésének alelnökét, és Menczer Tamást, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárt. Moderátor: Kohány Mátyás 2021. 07. 01. Fotó: Merész Márton)

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.