A drasztikus lehűlés előtt azért megdőlt még egy melegrekord

Egészen döbbenetes, de megdőlt a hajnali melegrekord Budapesten. 

2024. szeptember 28., 13:29

Szerző:

HungaroMet Zrt tájékoztatása szerint pénteken hajnalban dőlt meg a melegrekord. A társaság közlése alapján pénteken egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer előoldalán meleg levegő áramlott Magyarország fölé délnyugat felől. 

A korábbi melegrekord 

Mindez azt eredményezte, hogy a fölénk érkező meleg levegő és a sok felhő miatt több helyen kifejezetten magas volt az éjjeli minimum-hőmérséklet is. Budapesten, Lágymányoson a leghűvösebb órákban is csupán 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet péntek hajnalban, ami új fővárosi hajnali melegrekord. A korábbi budapesti rekord erre a napra 18,1 Celsius-fok volt, amelyet 1932-ben jegyeztek fel Budapest Országút állomáson.

Jön a lehűlés 

Azonban hiába a melegrekord, hiszen nagyon úgy fest, az ősz végérvényesen is megérkezett. Az Időkép tájékoztatása szerint vasárnaptól már nyoma sem lesz az elmúlt napok nyárias melegének, ugyanis a hőmérséklet többnyire 13 és 19 fok között alakul majd. Bár eső nagy eséllyel nem lesz, de az élénk, néhol viharos széllökések miatt még alacsonyabb lehet majd a hőérzet. Hétfőn az előrejelzések szerint eső nem várható, a nap mindenhol több órára is kisüthet. Keleten és a középső tájakon élénk lesz az északkeleti szél. Délután 14-19 fokot mérhetünk. Kedden aztán időnként erősen megnövekszik a felhőzet, csapadék azonban ekkor sem várható, száraz időnk lesz. A délies szelet többfelé élénk, néhol erős széllökések kísérhetik. Hajnalban nagyobb területen mérhetünk 5 fok alatti minimumokat, délután 15-21 fokot mutathatnak a hőmérők.

Ilyen lesz az idei tél 

Ahogyan arról lapunk is beszámolt már megjelentek az első prognózisok az idei tél időjárása kapcsán. Az előrejelzések szerint még a megszokottnál is „melegebb” és csapadékszegényebb lesz az idei tél Európában. Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont – a földrész legtöbb országához hasonlóan – relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok. Fontos azonban hozzátennünk, hogy a Severe Weather Europe korai beszámolója szerint a hómennyiségre a poláris örvény tevékenysége is komoly hatást gyakorolhat. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)