Fellélegezhetnek a frontérzékenyek és kabát sem kell a hétvégére

Nincs a kontinens térségében markáns légköri képződmény, sem érdemi fronttevékenység. Ennek ellenére előfordulnak említésre méltó időjárási események.

2023. június 16., 14:32

Szerző:

 

A szombat éjfélig várható előrejelzés alapján a vastag felhőzet és a csapadékzóna a Tiszántúl fölé húzódik vissza, ugyanakkor tartósan ott marad. Másutt fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. A keleti határ mentén időszakosan eshet az eső, másutt pedig záporok, néhány zivatar kialakulása valószínű.

Több helyen megélénkül, a Dunántúlon olykor megerősödik az északi, északnyugati szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű, a felhős keleti tájakon lesz enyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton többnyire 22 és 27 fok között alakul, de a felhős keleti tájakon hűvösebb idő ígérkezik.

Egész Európában: az Ibériai-félszigeten beköszöntött a forróság, a csúcshőmérséklet néhol már a 35 fokot is meghaladja. Ezen kívül a Balkán-félsziget fölött egy sekély ciklon örvénylik, arrafelé kiadós zivatarok, felhőszakadások fordulnak elő.

Az elmúlt 24 óra során nem egy mérőállomás 40-60 mm csapadékot jelentett. Sőt a Vaskapu mellett fekvő Dobreta állomáson 71, míg Dubrovnikban 127 mm-t mértek.

A Kárpát-medence keleti felének időjárását szombat estig az említett sekély ciklon határozza meg, amely hazánktól keletre fog elvonulni.

(Kiemelt kép: illusztráció- Fotó: Farooq NAEEM / AFP)