Megvan Habony Árpád hongkongi cége

2017. december 13., 07:36

Szerző: Bíró Veronika

Megtalálta Habony Árpád hongkongi cégét a Direkt36. Az oknyomozó portál egy hongkongi újságíróval együttműködve végezte kutatását.

A kormány titokzatos háttérembere fényűző életet él, de mégsem lehet tudni, hogy a szintén titokzatos kölcsönein kívül miből él. Cégei nyereséget nem termelnek, a kormány soha nem ismeri el, hogy szerződéses viszonyban állna bármelyik állami szervvel. Pontosan azt sem lehet tudni, hogy kinek adott tanácsokat Orbán Viktoron kívül.

A rejtélyes Habony Árpád
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Budapesten és Londonban is van cége, de a Direkt36 most rábukkant egy hongkongi cégére is, az Asia Frontier Limitedre, amelynek Habony az igazgatója és egyedüli bejegyzett tulajdonosa. Érdekes, hogy a kormányzati tanácsadó ezen cége kapcsolatban áll azzal az üzleti körrel, amely milliárdokért értékesített letelepedési kötvényeket vagyonos külföldieknek. Habony bejegyzett cége ugyanazt az irodát és titkárcéget használja, mint a Kínában letelepedési kötvényeket áruló cégek. (Ez nem jelenti azt, hogy ezek a cégek együtt is működnek, a C&B Wise-hoz hasonló titkárcégek jellemzően sok más társaságnak nyújtanak székhelyszolgáltatást – jegyzi meg a Direkt36. Meg is kérdezték Habonyt, hogy miért épp azt a titkárcéget választotta Hongkong több ezer titkára és irodája közül, ahol a kötvényes társaságok is feltűntek, de ő egyetlen kérdésre sem válaszolt.)

A miniszterelnöki tanácsadó és kormányközeli médiatulajdonos 2015. április 15-én szállt be az Asia Frontier Limitedbe, amelyet egy másik, cégek alapításával és értékesítésével foglalkozó vállalat hozott létre a helyi cégnyilvántartás szerint. Habony az alapítás után másfél hónappal lett igazgató, és hozzá került a cég egyetlen, egy hongkongi dollár (34 forint) névértékű törzsrészvénye is.

Habony sehol nem reklámozza cégét, nincs weboldala, az éves beszámolókból nem derülnek ki pénzügyi adatok, semmilyen nyoma nincs a cég tevékenységének. Azt viszont tudni lehet, hogy az Asia Frontiers kapcsolatban áll azzal a kínai üzleti körrel, amely a tavaly megszüntetett letelepedési kötvényprogram egyik nyertese volt. Az Asia Frontiers cég titkári feladatait ugyanaz a C&B Wise Consultants Company Limited látja el, mint a kínai kötvényárusító üzleti kör több cégének is. Kettő közülük Habony cégével együtt a titkárcég irodájába van bejegyezve.

Ahogy mi is megírtuk, Fidesz-közeli cégek 155 milliárd forintot, a Habonyhoz és Rogán Antalhoz kötődő Kosik Márton ügyvédi iroda pedig tízmilliárdot kaszált a kötvényeken. A cégeket egy kivételével offshore-paradicsomban jegyezték be. A legnagyobb forgalmat a Kajmán-szigetekre bejegyzett Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) bonyolította. Ennek egyik tulajdonosa az a hongkongi bankár, aki egyúttal annak a cégnek is az igazgatója, amely Habony és barátnője majdnem egymillió forintos helikopteres városnéző túráját is szervezte.

A portál érdeklődött Habony Árpádnál is a cégéről, de választ semmilyen kérdésükre nem kaptak. 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.