Megszűnik Magyarország két utolsó meddőségi klinikája

Megszűnik a Reprosys Termékenységi Központ és a Versys Clinics, miután a kormány nem fogadta el a felvásárlási ajánlatukat, amellyel mindkettő működési engedélye hatályát veszti.

2022. május 9., 17:18

Szerző:

Elutasította a még két megmaradt, túlélésért küzdő meddőségi magánklinika felvásárlási ajánlatát az állam – tudta meg a hvg. A kormány döntéséről a két intézmény múlt héten kapott levelet.

A Reprosys és a Versys Magyarország két utolsó, állami támogatás nélkül működő meddőségi magánklinikája volt, amelyek a folyamatos kormányzati nyomás ellenére próbálták fogadni azokat a párokat, akik nem állami intézményben akartak lombikkezelésbe kezdeni. A kormány 2019 után kezdte el bedarálni a magán meddőségi klinikákat, akkor hat magánintézményt vontak állami irányítás alá. Tavaly nyáron pedig az Országgyűlés elfogadta azt a rendeletet, amely kimondja: 2022. július 1-étől kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők. A módosított egészségügyi törvényből később az is kiderült, hogy az ekkor még működő három magánklinika két lehetőség közül választhatott: vagy lehúzzák a rolót, vagy 2022. január 31-ig felajánlhatták magukat megvásárlásra, amelynek elfogadásáról a kormány dönt. Az utóbbi döntés mellett döntött a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft., amit a kormány el is fogadott.

Hogy miért csak a Róbert kapta meg ezt a lehetőséget, azóta sem világos, különösen annak a fényében, hogy a két másik magánklinika, a Versys és a Reprosys nem volt ilyen szerencsés – írja a lap.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)