Atlétikai vb: megegyezett a kormány és a főváros

Lezárultak az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeiről szóló tárgyalások a főváros és a kormány között. Karácsony Gergely Facebookon jelentette be: a kormány betartja a korábbi megállapodást. 

2023. augusztus 11., 12:49

Szerző:

„Tegnap éjszaka ugyanis lezárultak azok a tárgyalások, amelyek az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták”

írja a főpolgármester, hozzátéve, hogy a 2019 végén megkötött megállapodás lényege, hogy az atlétikai világbajnokság a városfejlesztés részeként egészségesebb Budapestet eredményezzen. Ennek érdekében vállalta a kormány, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást kapnak a kerületi egészségügyi intézmények, valamint ebből működtethetik a fővárosi CT/MR programot.

Azonban 2022-ben felfüggesztették a programot, ezért Karácsony Gergely visszavonta a támogatását. Most azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor felhatalmazásával írásba adta, a kormány betartja a megállapodást.

„Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajokság. És legyen egészségesebb város Budapest!” – zárja sorait Karácsony. 

 

Az Index úgy látja, olvad a jég. Erre utal Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnökének gesztusértékű kijelentése is, miszerint „Támogatjuk azt, hogy az elővárosi vasutat fejlesszék, szerezzék meg azt a környezetvédelmi engedélyt, én ezt szeretném kérni, mert ez a minimum ahhoz, hogy megvalósulhasson egy ilyen beruházás.”

(Karácsony Gergely beszél az Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott közös ellenzéki megemlékezésre, az Andrássy út–Dózsa György út sarkán. Budapest, 2021. október 23. Fotó: Adrián Zoltán/168.hu)

Hétfő óta Magyarország látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségével járó feladatokat, aminek jegyében Orbán Viktor hiperaktívvá vált a diplomácia terén. Ez a túlbuzgóság ugyanakkor nem vált ki osztatlan sikert a testület tagjai körében.