06:50 - 09:00

JÖN: KeljfelJancsi

Fiala János műsora

Megszavazták az 1,6 milliárdos állami támogatást Szikora János huszáros kalandfilmjére

A film főszerepét Trill Zsolt alakítja, a további szerepekben többek között László Zsolt, Hirtling István és Mucsi Zoltán lesz látható.

2021. május 7., 15:14

Szerző:

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága 1,6 milliárd forint gyártási támogatást szavazott meg a Hadik címmel készülő, 1757-ben játszódó nagyszabású mozifilmnek, ami az NFI tájékoztatása szerint felidézi Hadik András huszártiszt katonai bravúrját, amikor maroknyi csapatával megsarcolta Berlint. 

A Kis-Szabó Márk forgatókönyvéből készülő Hadik rendezője Szikora János, főszereplője pedig Trill Zsolt lesz. A filmben szerepel még többek között László Zsolt, Hirtling István, Mucsi Zoltán és László Zoltán. 

„Emléket állítani a magyar huszár virtusnak, és természetesen Hadik András katonai bravúrjának. A virtusnak, amelyben a kalandra vágyó merészséget az erkölcsi tartás ötvözte nemessé. Ez volt a magyar huszár! Ez különböztette meg minden más katonától már a kezdetektől fogva, és ez maradt a jellemzője évszázadokon keresztül”– olvasható az NFI közleményében, amiben hozzáteszik, hogy olyan történelmi kalandfilmet terveznek készíteni, aminek „főhősét két erő kormányozza: a bátorság és a becsület”. 

A szereplőknek a hungarikumként jegyzett magyar huszárok világának megelevenítéséhez többek között magas fokú lovas tudásra van szükségük. A film látványos, nagy statisztériát felvonultató lovas jelenetein Steve Dent angol akciórendező is dolgozni fog. A forgatás a tervek szerint ősszel kezdődik, a mozifilmet 2022 végén láthatják a nézők. 

 (Kiemelt kép: Hadik András lovasszobra a budai Várban. Fotó: Shutterstock)