Megszavazta a parlament, júliustól a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványi fenntartásban működik tovább

2019. április 1., 18:17

Szerző:

Az Országgyűlés elfogadta a Budapesti Corvinus Egyetemet 2019. július 1-től fenntartó alapítvány létrehozásáról és a kapcsolódó vagyonátadásról szóló törvényjavaslatot. Az intézmény célja, hogy a hallgatók számára nemzetközileg elismert diplomát, versenyképes tudást adjon, és 2030-ra a világ 200, Európa 100 legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme közé kerüljön – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében.

Az egyetem fenntartását az innovációs tárca most elfogadott előterjesztése eredményeként 2019. július 1-jétől az újonnan létrejövő Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány veszi át. A fenntartóváltás után a Corvinus alapítványi fenntartású, közhasznú felsőoktatási intézményként működik.

A Maecenas Universitatis Corvini közérdekű vagyonkezelő alapítványként jön létre, kiemelten a Corvinus Egyetem alapítói, fenntartói jogainak gyakorlására, működési feltételeinek és intézményfejlesztésének biztosítására. Gazdasági tevékenysége során az alapító által rendelt, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont kezeli.

Fotó: Wikipédia

Az erről szóló törvényjavaslatot 133 igen, 54 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A törvény szerint az állam a közérdekű vagyonkezelő alapítvány számára bizalmi vagyonkezelésbe adja két stratégiai vállalat, a MOL Nyrt. és a Richter Gedeon Nyrt. 10–10 százaléknyi tulajdonrészét.

Az egyetem által jelenleg vagyonkezelt állami ingó és ingatlanvagyon ingyenes vagyonjuttatás keretében kerül a Budapesti Corvinus Egyetem tulajdonába 2019. július 1-jétől. A központi épület, a Fővámpalota esetében ez teljes és örökös terhelési és elidegenítési tilalom mellett megy végbe.

Ez azt jelenti, hogy az egyetem vagyona átkerül az alapítványhoz, de főépületét megtarthatja az intézmény.

Azt a 168 Óra írta meg először, hogy a Corvinust elveszik az Emberi Erőforrások Minisztériumától, és a tárca helyett alapítvány fogja működtetni. Palkovics László februárban jelentette be, hogy az Orbán-kormány 380 milliárd forintos alapítványt hoz létre a Corvinus fenntartására.