Mégsem olyan biztos az üzemanyagellátás

Jövő héten nem szállít a Mol üzemanyagot a kis kutaknak.

2022. november 17., 20:27

Szerző:

Az RTL Híradó értesülései szerint jövő héten semmilyen üzemanyagot, tehát sem benzint, sem dízelt nem szállít azoknak a kis benzinkutaknak, amelyekkel az árstop bevezetése után kötött szerződést.

Az átmeneti korlátozások határozatlan időre szólnak, de hetente felülvizsgáljuk az ellátási stratégiánkat, és minden esetben teljesítjük a szerződéses kötelezettségeinket – tájékoztatta a cég az rtl.hu-t.

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint 400-500 kút is kieshet a rendszerből, ez pedig „lényegében azt jelenti, hogy Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyagellátás”. Egri úgy vélte, hogy „a hazai kőolajtartalék 34 napra elegendő, az üzemanyagtartalék pedig 30 napra, tehát a törvényben előírt 90 napnál rövidebb időre biztosított az ellátás”.

Ez gyakorlatban hosszú sorokat jelenthet a kutaknál, vidéken pedig még nagyobb gondot okozhat, mert esetenként többet kell majd utazni üzemanyagért – amennyiben Egri számításai helyesek.

A szakértő szerint egyértelműen az ársapka okozza a problémát: mint mondta, „ez történik, amikor nem piaci feltételekkel bonyolítjuk tőzsdén jegyzett termékek forgalmazását”.

 

(Fotó: Szántai Edina/168.hu)