Megindult a roham az albérletekért!

A hamarosan induló felsőoktatási időszak előtt fokozott érdeklődés mutatkozik az albérletek iránt.

2023. augusztus 17., 15:43

Szerző:

Csak kevés szerencsés mondhatja el magáról, hogy sikerül kollégiumi keretek között megoldania a lakhatást. A többieknek marad az albérlet, az összeköltözés, vagy éppen a privát szoba, lakrész bérlése. Az árak nemcsak a fővárosban szálltak el, hanem a vidéki egyetemi városokban is közel 150-200 ezer forint egy átlagos albérlet. Budapesten ezért legalább 250 ezer forintot is elérnek.

Egyre növekvő árak, csökkenő vásárlási kedv

Az elmúlt év több szempontból is komoly kihívások elé állította a háztartásokat. Az elszálló energiaárakkal indult a dolog, majd az élelmiszer-infláció és az ingatlanpiacon bekövetkezett változások egyaránt meghatározták az anyagi kilátásokat. A CSOK szabályainak átalakítása miatt sokan kiesnek a kedvezményezettek köréből, így az önálló otthon megteremtése sokaknak még jó néhány évig csak álom lesz. Szülői támogatás és a megfelelő anyagi háttér hiányában a legtöbben nem vállalják be a hitelintézetek magas kamatszintjét.

Mind nagyobb az érdeklődés az albérletek iránt

Az ingatlanpiacon egyértelműen kínálati piac alakult ki, a kereslet jelentősen csökkent, ezt az adásvételek száma is jól mutatja. Akik az otthonteremtés helyett a szülőktől külön szeretnének közös életet kezdeni, azoknak gyakran az albérlet az egyetlen lehetőség. Míg partnerrel, házastárssal, vagy akár már gyermekkel egyértelműen a teljes lakások, házak iránt mutatkozik kereslet, addig a felsőoktatásban résztvevők leginkább a szobabérlés és a fürdőszobával felszerelt lakrész bérlése mellett döntenek.

Gyorsan elkapkodják a legjobb albérleteket

A Global Best Property Zrt. információi szerint a legjobb lakrészek már most bérlőre találtak, de sok kiadó szoba még mindig elérhető a kínálatban. Akik ismerőssel, baráttal összefognának, szintén találhatnak megfelelő, gépesített, igényesen felszerelt ingatlant. A fővárosi, rendszerint 250 ezer forint környékén mozgó lakások bérleti díját akár háromfelé osztva is jelentősen magasabb összeg jön ki egy főre, mint ha sikerülne kollégiumban megoldani a lakhatást.

Saját otthon helyett albérlet? Sokaknál így néz ki a jelen

Az albérletek iránti roham egyébként nemcsak a főiskolások és egyetemisták jelentős számával hozható összefüggésbe. A lakáshitelek kamatai soha nem látott magasságokban szárnyalnak, hiszen az MNB mindent megtesz az infláció letörésére. A megemelt jegybanki alapkamat tornázta fel az elmúlt hónapokban a hitelintézetek által kínáltak árát. A bankok ajánlatai iránt sokan elvesztették bizalmukat, és inkább a kivárás mellett döntenek. Ez azonban egyet jelent azzal, hogy az albérleti piacon szükséges lakhatás után nézni.

A korrekt szerződéses háttér a biztonság záloga

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a korrekt szerződéses hátteret nyújtó lehetőségek jelentik egyedül a biztonságot. A közjegyző előtt kötött szerződéssel sem lehet mellé lőni, ám ha a bérbeadó ódzkodik minden hasonló megoldástól, akkor nem biztos, hogy ez lesz a legjobb választás a kiadó albérletek piacán. A későbbi kellemetlenségek, vagy akár a néhány hónap múlva szükségessé váló költözés elkerülésének érdekében a jogi háttérrel megtámogatott bérleti szerződéseké a jövő.

Az albérleti piacon jelen levő ingatlanok bérleti díjának egyébként csak a csillagos ég a határa. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a 4-500 ezres havi összegen túl már nem az átlagemberek gondolkodnak. A vidéki nagyvárosokban 180-200 ezer forintért viszont jól felszerelt, igényes albérlethez lehet jutni, de ha szorít az idő, akkor itt is érdemes gyorsnak lenni, mielőtt a hallgatók lecsapnak az ár-érték arányban leginkább megfelelő lakásokra.

(Kiemelt kép forrása: Pixabay)

(x)