Meghalt Czoma Kálmán egykori parlamenti képviselő

Czoma Kálmán egykori parlamenti képviselő 88 éves volt.

2024. január 9., 09:14

Szerző:

A Parlament honlapján az áll, hogy Czoma Kálmán 1994-től 2001-ig az FKGP frakció tagja majd 2001-től 2002-ig független képviselő volt az Országgyűlésben. A Gazdasági bizottság, az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság valamint a Társadalmi szervezetek bizottsága munkájában vett részt.

Életrajzában a politikus azt írta, a zala megyei Pacsán született 1936. november 26-án. Földműves családból származott, nagyszülei is földművesek, tősgyökeres pacsaiak voltak. Az általános iskola után Nagykanizsán és Esztergomban ipari iskolát végzett, géplakatos lett.

Első munkahelye a budapesti Ikarus volt, ahol 1954-től 1955-ig dolgozott. 1956. májusában rendszerellenes ténykedése miatt bíróság elé állítottak. Munkásszállón lakott, ahol a gondnok politikai nézetei miatt több társával együtt feljelentette. 1956 májusában bíróság elé került, tíz
hónap felfüggesztett börtönre ítélték. 

1989-ben lett a Független Kisgazdapárt tagja, Zala megyében 40 alapszervezet alakításában vett részt. Ő lett megyei főtitkár, majd 1992-től a megyei elnök. 1994-ben irányitása alatt országos viszonylatban Zalában érte el a legjobb eredményt az FKGP, ő lett a párt országos alelnöke. Az 1994-es parlamenti választásokon az FKGP zalai listavezetõjeként került be a törvényhozásba.

Czoma Kálmán a kisgazdák belharcai után lett független, miután a frakció szembefordult a Torgyán József vezette párttal.

(Fotó: parlament.hu)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.