Meggondolta magát a kormány oltásügyben

Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében.

2021. november 27., 07:28

Szerző:

Az Európai Bizottság egyik szóvivője az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek. Májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség a további Pfizer vakcinák megvásárlására, november végén meg is érkezett az állítólag utolsó adag vakcina-szállítmány, de a portál információi szerint szeptemberben a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából.

A kormány valószínűleg azért gondolta meg magát, mert a Pfizer oltóanyaga az egyetlen, amit engedélyeztek az 5 és 11 év közöttiek oltására. Az ampullákban a felnőtt adag egyharmada van, a hatóanyaguk pedig megegyezik. 

Az Euronews szerint a magyar kormány nem sokkal a májusi döntésük után beláthatta, hogy mégis szükség lesz az uniós beszerzésben való részvételre. Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben, így most nyugodtan rendelhet gyermek és felnőtt Pfizer adagot is. Ehhez viszont szükséges volt a többi ország jóváhagyása is. Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy Magyarország tényleg részese a harmadik uniós vakcinaszállítási szerződésnek.

(Kiemelt kép: AFP | Luis Acosta)

 

10:00

Mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.