Megérkezett a vihar

Pénteken országszerte erős szélre, esőre és zivatatokra kell számítani. 

2023. november 3., 07:09

Szerző:

A déli, délkeleti szelet az Észak-Dunántúlon és az Alföldön akár több helyen is viharos (jellemzően 60-85 km/h, főként a magasabban fekvő tájakon, illetve a péntek délelőtti, déli órákban délkeleten akár ~85-90 km/h) széllökések kísérhetik. Estére valamelyest veszít erejéből a szél.

Az érkező, átvonuló hidegfront mentén zivatarok kialakulásához is kedvezővé válnak a feltételek – legkisebb eséllyel északkeleten lehet rájuk számítani. A front mögött átmeneti szünet után a nap második felében nyugat felől újabb záporos, zivataros gócok érik el a Dunántúlt. Az erősebb gócokhoz intenzív csapadék (~10-20 mm, egy adott pont fölött egymást követő záporokból, zivatarokból akár >25-30 mm), viharos széllökések (ált. 60-85 km/h), illetve apró szemű (1 cm-t nem meghaladó) jégeső társulhat. Alacsony valószínűséggel heves zivatar is előfordulhat 1-2 cm átmérőjű jég kíséretében, ezekhez szintén társulhatnak 90 km/h körüli széllökések.

A Kisalföldön és az Alpokalján akár területi átlagban is, másutt inkább csak lokálisan érheti el, haladhatja meg a 20 mm-t a pénteken lehulló csapadék mennyisége.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)