Megdőlt a napi melegrekord!

Megdőlt a csaknem százéves napi melegrekord csütörtökön, három településen is 17 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet csütörtökön – közölte a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán. Holnap az országban több helyen is kialakulhat hófúvás. 

2024. január 18., 16:45

Szerző:

A várakozásoknak megfelelően a déli határ mentén helyenként a régi melegrekord csúcs, a Kaposváron 1918-ban mért 17,0 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet. Hozzátették: a Baranya vármegyei Kémesen és Sellyén 17,3, míg a Bács-Kiskun vármegyei Hercegszántón 17,7 fokig emelkedett kora délutánra a hőmérséklet, így az előzetes adatok alapján ez az új január 18-ai országos melegrekord.

Holnap már újra télies lesz az időjárás, ráadásul sok helyen viharossá fog fokozódni a szél, ami egyrészt teljesen feltörheti a Balaton jegét, másrészt az országban több helyen kialakulhat majd hófúvás is. Északnyugaton, főleg a Balaton térségében a legerősebb lökések a 60-70 km/órát is meghaladhatják majd, a Zemplén környékén is hasonlóan erős lehet majd a szél – írja az Időkép

Melegrekord mellé ajándék fejfájás

Pénteken erős hideg fronthatás várható, így fejfájás, erősödő migrén lehet a legáltalánosabb tünet az erre érzékenyeknél. Késő estére -1 és +9 fok közé hűl le a levegő. Az előrejelzések szerint napközben melegfronti hatás érvényesül, ami miatt változatos tünetek jelentkezhetnek az érzékenyeknél. Fejfájás, migrén gyötörhet sokakat, alvászavar is jelentkezhet, ami miatt másnap fáradtabbak, kimerültebbek lehetünk. A zivatarok, esők miatt a hőérzetünk is alacsonyabb lehet, öltözzünk rétegesen és vigyünk magunkkal esernyőt – írja a házipatika.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint holnap túlnyomóan borult időre számíthatunk, csak naplemente környékén kezd el szakadozni, csökkenni a felhőzet északnyugat felől. A déli, illetve a keleti országrészben, továbbá – legtartósabban – a középső országrészben kialakuló összeáramlási zóna mentén várható további csapadék. Az esőt délelőtt már a délkeleti tájakon is felváltja a havas eső, havazás. Napközben fokozatosan csökken a csapadékhajlam, estére a legtöbb helyen megszűnik a havazás. Az északnyugati, északkeleti szelet nagy területen kísérik élénk, erős, főként a nap első felében helyenként viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt -1 és +3 fok között várható, de délkeleten reggel még +4, +5 fokot is mérhetünk. A hidegfront az arra érzékenyeknél fáradékonyságot, fejfájást  és akár izomgörcsöket is okozhat. A hidegfront hatására tompulhatnak a reflexek és súlyosbodhatnak az ízületi fájdalmak. Érdemes sok folyadékot fogyasztani és lehetőség szerint minél többet mozogni. 

Négyezer esetben kellett mentőt hívni az ónos eső miatt

Ahogyan arról beszámoltunk: a szerdai ónos eső miatt tegnap délutántól kiugróan sokan kérték az Országos Mentőszolgálat segítségét. A legtöbben végtagsérülést és fejsérülést szenvedtek, de több közlekedési baleset is történt. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az ATV Híradónak elmondta, országszerte mintegy 4000, Budapesten pedig ezer segélyhívás érkezett a mentőszolgálathoz.

„Budapesten tegnap 20 százalékkal több esetünk volt a szokásosnál, 1200 fölé emelkedett az esetszám, és országosan is közel 4000 feladatot láttunk el, ami lényegesen több a megszokottnál. Budapesten belül is voltak olyan területek, ahol sokan elestek, végtagsérülést, fejsérülést szenvedtek és előfordultak közlekedési balesetek is”

– fogalmazott Győrfi.

(Kiemelt képünk forrása: Hungaromet Facebook oldala)

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.