Négyezer esetben kellett mentőt hívni az ónos eső miatt

Csak Budapesten 1200 esethez kérték az OMSZ segítségét az ónos eső miatt.

2024. január 18., 13:55

Szerző:

Szerdán volt, ahol másodfokú riasztás volt érvényben ónos eső miatt. Ma (kora) reggelig már csak egy-egy helyen, Borsod megye északnyugati részén, illetve Nógrád megye fagyzugos völgyeiben volt esély még átmeneti ónos esőre.

A szerdai ónos eső miatt tegnap délutántól kiugróan sokan kérték az Országos Mentőszolgálat segítségét. A legtöbben végtagsérülést és fejsérülést szenvedtek, de több közlekedési baleset is történt. Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az ATV Híradónak elmondta, országszerte mintegy 4000, Budapesten pedig ezer segélyhívás érkezett a mentőszolgálathoz.

„Budapesten tegnap 20 százalékkal több esetünk volt a szokásosnál, 1200 fölé emelkedett az esetszám, és országosan is közel 4000 feladatot láttunk el, ami lényegesen több a megszokottnál. Budapesten belül is voltak olyan területek, ahol sokan elestek, végtagsérülést, fejsérülést szenvedtek és előfordultak közlekedési balesetek is”

- fogalmazott Győrfi.

Szerda este már csak Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyes járásaiban volt elsőfokú riasztás gyenge ónos eső veszélye miatt. 

Az előrejelzés szerint az ország keleti, északkeleti részén még folytatódik a csapadékhullás, amelynek halmazállapota északon helyenként ónos eső, másutt eső lesz. 

Nemcsak hazánkban okozott gondot az ónos eső. A csütörtökre tervezett mintegy ezer járatból több mint háromszázat töröltek a frankfurti repülőtéren – közölte az Európa egyik legforgalmasabb német légikikötőjét működtető Fraport szóvivője. Az utóbbi napok viharos időjárása és az ónos eső miatt egy időre le is kellett állítani a légi forgalmat a repülőtéren.

Ónos eső után enyhülés

Az élénk, helyenként erős délnyugati, déli széllel mostanra már mindenhova megérkezett az enyhülés, így ónos esőre ma már nem kell számítani

írja a közösségi oldalán a HungaroMet. Eső, záporeső viszont több helyen előfordulhat, a déli országrészben egy-egy zivatar sem kizárt. Napközben aztán délnyugat felől elkezd szakadozni a felhőzet, ezzel együtt a csapadékhajlam is csökken – írják. 

A hőmérséklet tág határok között alakul: míg a tartósan borongós, szélcsendes északkeleti, északi részeken jóval 10 fok alatt is beragadhat a hőmérséklet, addig hazánk többi részén 10 és 16 fok közé, néhol akár 17, 18 fok köré is felmelegedhet a levegő, így

az országos napi melegrekord is megdőlhet (17,0 fok, Kaposvár, 1918).

A tavaszias idő nem tart ki sokáig, a következő éjszaka ugyanis markáns hidegfront érkezik – írják.

ÓNOS ESŐ

Az ónos eső vagy ólmos eső vegyes halmazállapotú, túlhűlt vízcseppekből álló csapadékfajta, amely a talajra hullva azonnal megfagy és a jéghideg folyadékcseppekből kemény jégbevonat képződik. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) veszélyjelző rendszere figyelmeztető előrejelzést és riasztást ad ki, az ónos eső bekövetkezés előtt általában fél–három órával, második lépcsőben pedig figyelmet felhívó, térképes formában megjelenő riasztást is kiad.

(Forrás: Wikipedia)

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: OMSZ Facebook oldala)

 

Már 4 éve, hogy a kormány fenntartja a rendkívüli jogrendet, amivel felhatalmazást kapott arra, hogy olyan rendeleteket alkosson, amivel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.