Éjjel valami esni fog, majd le is fagy

Csapadékos időjárás várható az éjjel. Éjszaka a hőmérséklet néhol elérheti akár a mínusz 7 fokot. 

2024. január 15., 17:52

Szerző:

Hétfő délután dél felől fokozatosan egyre nagyobb területen növekszik meg a felhőzet, ami az éjszaka második felében már csökken is, reggelre nagy területen kiderül az ég. A déli megyékben számíthatunk csapadékra. Ott az esőt, havas esőt estétől hó váltja, majd reggelre megszűnik a havazás. Hajnalra a Dunántúl délnyugati, déli részein köd, rétegfelhőzet képződhet.

Kedden eleinte jobbára napos időre készülhetünk, délelőtt a Dél-Dunántúlon is csökken a felhőzet. Délután nyugat felől viszont magas szintű felhőzet érkezik, de az Észak-Dunántúlon meg is vastagodhat a felhőtakaró. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati, nyugati szél az ország északi felében hétfőn délután és kedden is élénk lesz. Emellett hétfőn délután időszakosan, kedden viszont már nagyobb területen meg is erősödik a szél, sőt főként a hegyekben viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és -1 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden döntően 3 és 6 fok között alakul.

Jelenleg kontinensünk felett csak két kisebb ciklon örvénylik, Dánia, illetve Észak-Olaszország fölötti középpontokkal, de jelentős csapadékmennyiséget egyik területről sem jelentenek. Ahonnan viszont igen, az az Ibériai-félsziget nyugati harmada, ahol több helyen hullott 20 mm-t meghaladó csapadék.

Európa fölött jellemzően sok a felhő, nagyobb területen napos idő inkább csak a Brit-szigeteken, a mediterrán ciklon hátoldalán a Földközi-tenger nyugati medencéjében és Délkelet-Európában van.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a 10 fokot csak a legdélebbi vidékeken haladja meg, az Alpoktól, Kárpátoktól északra már csak fagypont közeli maximumok jellemzőek. Európa északi, északkeleti részein pedig továbbra is -10 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb légtömegek érkeznek, délen is megszűnik a csapadék.

(Kiemelt képünk illusztráció. MARCUS BRANDT / DPA / AFP)

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.