Nem tudni, meddig működik még a budapesti közösségi közlekedés

Nincs döntés a budapesti közösségi közlekedés teljes leállításáról – mondta Kiss Ambrus operatív ügyekért felelős főpolgármester-helyettes a 168-on futó KeljFelJancsi című műsorban.

2021. november 25., 13:09

Szerző:

Ilyen opció nincs, de a Fővárosnak van lehetősége időszakos szüneteltetésre annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a likviditási problémákra. Bár további költségekkel jár, de a közösségi közlekedés időszakos leállítása folyószámlahitellel eltolható.

„Fővárosi Önkormányzatnak törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten”, idézte fel Fiala János az ITM által közzétett dokumentumot, amely – folytatta a műsorvezető – „valójában azt állítja, hogy megannyi, a főváros és az agglomeráció közlekedésével kapcsolatos szerződést nem írt alá a főpolgármester, amelyek hozománya az, hogy most itt tartunk.”

„A kormány össze akarja mixelni ezeket a dolgokat, miközben szét kell választani”

– reagált Kiss Ambrus. Az agglomerációs közlekedéssel kapcsolatban „azt mondtuk, hogy amíg az új szerződés nincs megtárgyalva, nincs megállapodás róla, addig is fizetjük azt az összeget, amit az előző városvezetés és tavaly mi is fizettünk a MÁV-nak és a Volánnak – ez 6 milliárd 580 millió Ft/év, ezt havi részletekben fizetjük, novemberben is kifizettük a havi részt –, és természetesen zárjuk le azt a szakértői egyeztetést, aminek a végén aláírható a szerződés 2021-re és 2022-re is” – fogalmazott a főpolgármester-helyettes. 

Egyre kevesebb pénz jut a közösségi közlekedésre, egyre többet késik az utalás


„A fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatásait naponta a főváros lakosságának számánál több mint kétszer annyian használják. Az állam ugyan támogatja a fővárosi közösségi közlekedés működtetését, de 2016 óta a támogatásra fordított összeg folyamatosan csökken. A jelenleg 12 milliárd forint összegű támogatás négy éve változatlan összegű, ráadásul míg 2018-ban és 2019-ben a költségvetési törvény által előírt összeg folyó év augusztusában megérkezett a Fővárosi Önkormányzat bankszámlájára, addig a kifizetés 2020-ban már csak decemberben történt meg, az idei évben pedig még a forrás átadásához szükséges szerződéstervezetet sem készítette elő a felelős minisztérium” – idézte a Fővárosi Közgyűlés előterjesztését a műsorvezető. Karácsony Gergely főpolgármester felterjesztési jogát nem szavazták meg a fideszes képviselők a november 24-ei közgyűlésen.

A műsorvezető kérdésére – mennyire zavarja Kiss Ambrust a kialakult helyzet – a főpolgármester-helyettes elmondta: „Ez egy helyzet, amivel együtt kell élni”. Így folytatta: „Nyilván megnehezíti a munkát, hiszen egy kooperatív környezetben ezeken már rég túl tudtunk volna lépni, de ugyanakkor inspirál, mert folyamatosan lehetőségeket és megoldásokat kell keresni. (...) Meg kell a végén oldanunk ezt az egész problémát, mint ahogy az
Egészséges Budapest program 10 milliárdjánál is addig próbáltuk az érvrendszereket hajtogatni, amíg a végén csak kijött, hogy mégiscsak lesz az a 10 milliárd.”

Városháza-gate és a fideszes bizalomhiány

Hogy került képbe a Városháza-ügy miatt felállítandó vizsgálóbizottság jogkörének korlátozása? – tette fel a kérdést Fiala. A vizsgálóbizottságok jogköre nincs korlátozva – reagált a főpolgármester-helyettes –, a Közgyűlés elfogadta a fideszes képviselők erre vonatkozó javaslatát. „Egy olyan felvetésről hozott döntést előlegeznek mely, amely felvetést még a meg nem alakult bizottság előtt sem tettek fel” – mondta Kiss Ambrus.

A továbbiakban a politikus kitért arra, hogy egy november 23-i bizottsági ülésen a fideszes képviselők jelezték, vagyoni kérdésekben jelenleg  bizalomhiányuk van a fővárosi cégek felé. „Ha a bizalomhiánnyal van problémájuk, akkor viszont nem szabad elhúzni ezt az egész ügyet hónapokra, hiszen ezt vagy gyorsan helyre kell állítani a fővárosi cégeinkkel szemben az összes képviselő részéről, vagy egy furcsa helyzetbe keveredik a rendszer” – reagált Kiss Ambrus.

A KelfFelJancsiban ezúttal érintőleges esett szó a Városháza-gate néven elhíresült ügyről is. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az őt érintő hangfelvétel kikerülésének napján (vagy másnapján) büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazásért. Ha a vizsgálat során „a rólam jelentősen rágalmazó állításokat megfogalmazó embereknek azt mondják, hogy be kell jönni”, az ő döntésük lesz, hogy megjelennek-e. Kiss
Ambrusnak személy szerint kétségei vannak afelől, hogy a szembesítés megtörténik majd.

A KeljFelJancsi, 2021.11.25-i adása:   

 

(Kiemelt képünk illusztráció, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 4-es vonalán közlekedő modern Combino villamos és várakozó utasok a Blaha Lujza téren. MTVA/Bizományosi: Juhász Gábor)