Elkeserítő a nyugdíjasok helyzete

Az átlag inflációnál nagyobb mértékben emelkedett azoknak az élelmiszereknek az ára, melyeket a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a nyugdíjasok a legnagyobb mennyiségben vásároltak az elmúlt egy évben. 

2023. március 27., 14:26

Szerző:

A mfor.hu a KSH által közzétett életszínvonal statisztikából gyűjtötte össze azt a 20 élelmiszert, melyet az adatok alapján a legnagyobb mennyiségben vásárolnak egy évben. Ezt 12 hónapra elosztva kapták meg, hogy egy hónapban mennyi is fogyhat például a tojásból, kenyérből, burgonyából, olajból, csirkecombból, almából, narancsból, párizsiból, vöröshagymából, margarinból, tésztából és banánból is. Ezután összevetették, hogy az így kijött élelmiszermennyiséget mennyiért lehetett venni tavaly februárban, illetve idén.

Lesett az álluk 

Az Mfor vizsgálódásába bevont 20 termék nagyobb mértékben drágult egy év alatt, mint maga az élelmiszer termékkör átlaga. Míg a KSH közlése szerint 2023. februárban 43,3 százalékos volt az élelmiszerek inflációja, a nyugdíjasok által leggyakrabban vásárolt termékek 48 százalékos áremelkedést mutattak egy év alatt.

Az idősek kosarába tehát az átlagosnál jóval nagyobb mértékben dráguló élelmiszerek kerülnek a leggyakrabban. 

Íme a legnagyobb mértékben dráguló élelmiszerek listája:

  1. kenyér – 98 százalék
  2. sajt – 87 százalék
  3. tej – 85 százalék
  4. tojás – 83 százalék

A cukor ára stagnált, a legkisebb mértékben pedig az étolaj (4 százalék) és a sertéscomb (13 százalék) drágult. A termékkör fele egyébként 50 százalékot meghaladó mértékben drágult tavaly februárhoz képest.

A vizsgálatba bevont 20 termékért tehát tavaly februárban 26 498 forintot fizettek a nyugdíjasok, idén februárban ezt már csak 40 342 forintért szerezhették be. Ez 52,2 százalékos növekedést jelent. 

„Annak, hogy ez eltér a termékek átlagos árváltozásától az az oka, hogy a különböző termékek értelemszerűen eltérő súllyal kerülnek be a kosárba – átvitt és a szó szoros értelmében is.” Egy nyugdíjas például nem ugyanannyi kenyeret vásárol egy hónapban, mint amennyi cukrot. A kenyér ára 98 százalékkal emelkedett, míg a cukor ára stagnált. Egy évvel ezelőtt az átlagnyugdíj egy kosár értékét 5,8 alkalommal fedezte, idén februárban viszont már csak 5,1-szer.

A nyugdíjaskosár alapján számított 52,2 százalékos éves inflációval szemben az érintettek idén, az év elején mindössze 15 százalékos emelésben részesültek – ilyen mértékű inflációra számít a kormány 2023 egészére. Az első két hónapban 27,2 százalékos inflációt ez az emelés így megközelítőleg sem tudja fedezni nemhogy az élelmiszerinflációt, de még az általános nyugdíjas inflációt sem. Bár az év végére egyszámjegyű inflációban reménykednek, az elmúlt napokban kirobbant bankválság miatt még a korábbinál is bizonytalanabb ennek a megvalósulása.

(Kiemelt képünk: Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nőnek a főváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.