Új típusú nyugdíj jöhet

Drámai mértékben csökken és egyben öregedik a magyar lakosság - három év múlva minden harmadik ember 65 évnél idősebb lesz. A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint szükség lenne az állami nyugdíj mellett egy foglalkoztatói nyugdíjra és valamiféle öngondoskodásra is.

2023. március 2., 14:39

Szerző:

„Az utóbbi napokban sok cikk nagyon komor képet festett a jövővel kapcsolatban, ezzel indokolatlanul ijesztgetik a nyugdíjasokat. Egyre kevesebb gyerek születik, de ez nem a nyugdíjasok szempontjából gond, hanem a magyar kultúra, a népesség, a társadalmi harmónia szempontjából” – mondta el a szervezet elnöke a Spirit FM Aktuál című adásában.

Inkább azt véli problémának, hogy „az ország termelőképessége nagyon alacsony, az EU-átlagának alig 62 százaléka, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők is kevesen vannak. A nyugdíjasok szempontjából az lenne a fontos, hogy az ország elosztható javai növekedjenek, az pedig a termelékenységgel, versenyképességgel érhető el” - mondta.

Véleménye szerint miközben az elmúlt 15 évben csökkent a lakosság, folyamatosan nőtt a GDP, vagyis a lakosság csökkenése és a felosztható javak között nincs összefüggés. „A nyugdíjak nincsenek veszélyben, az állam ki tudja azokat gazdálkodni.”

„Amikor a magánnyugdíj-pénztárakat visszaterelték a költségvetésbe, az megroppantotta a bizalmat a magánmegtakarítások iránt, ezt pedig csak nagyon kemény munkával lehet visszaszerezni. Öngondoskodásra pedig szükség lenne” – állítja Karácsony.

Emlékeztetett, hogy a magyar nyugdíjasok jövedelmének közel 90 százaléka csak állami forrásból származik, ezzel pedig egyedülállóak vagyunk Európában. Márpedig szükség lenne az állami nyugdíj mellett egy foglalkoztatói nyugdíjra és valamiféle öngondoskodásra is.

(Kiemelt kép: Karácsony Mihály az Országházban a Nyugdíjas Parlament ülésén tart beszédet. Soós Lajos/MTI)

 

 

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.