Még ma Göteborgba utazik Orbán Viktor, hogy harcoljon a szociális pillér ellen

2017. november 16., 14:14

Szerző:

Orbán Viktor Göteborgba utazik ma este, hogy részt vegyen az Európai Unió úgynevezett szociális pilléréről szóló tanácskozáson – jelentette be Lázár János a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jelentős tárgyalásra készül a kormányfő.

Lázár János és Kovács Zoltán mindig szolgál néhány jó hírrel

Orbán Viktor 2017 elején, évértékelő beszédében állt elő azzal, hogy az EU új hatásköröket akar magához venni a szociális pillér nevű kezdeményezés keretein belül. Ez a kormányfő szerint megengedhetetlen.

Az Európai Bizottság Svédországgal társházigazdája az uniós szociális csúcstalálkozónak, amely a pillérről szóló vitákat kívánja rendezni. A szociális jogok európai pillére valójában egy olyan hatalmas jogi csomag, amelynek célkeresztjében a tisztességes foglalkoztatás és a méltányos növekedés áll.

Ezzel szemben Lázár most azt mondta, a következő 48 órában ki fog derülni, hogy az uniós intézmények szerint az európai szociális pillér a migráció támogatásáról szólna. A kancelláriaminiszter állította: ezt a migrációpárti tervet Magyarország semmiképpen sem fogja támogatni. 

Mit nem fog támogatni Magyarország?

A szociális jogok európai pillérét 2015 szeptemberében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke kezdeményezte. A bizottság 2016. március 8-án nyilvános konzultációt indított, amelynek összegzését 2017. április 26-án tették közzé. Eközben az Európai Parlament idén januárban fogadta el az előzetes álláspontját a kezdeményezésről, amelyet az uniós parlament Foglalkoztatásügyi és Szociális Bizottsága dolgozott ki, és amely azt javasolja, hogy a nemzeti minimálbérek igyekezzenek megközelíteni az országos átlagbér 60 százalékát, és ne lehessen sehol sem alacsonyabb a létminimumnál, azonban ez utóbbi koncepciót éppen a néppárt kezdeményezésére kiszavazta a konzervatív (így a Fideszt is tömörítő) többség, így a végső változatban nem szerepel.

A pillérben foglalt elvek és jogok három kategóriára terjednek ki: mindenki számára egyenlő esély és hozzáférés a munkaerőpiachoz, méltányos munkafeltételek és szociális védelem, érvényesítésük pedig az uniós tagállamok, az uniós intézmények és a szociális partnerek közös felelőssége.

Szeptemberben Orbán Viktor még arról tájékoztatta az Európai Bizottság képviselőit: Magyarország két feltétellel támogatná a szociális pillért. Az egyik a négy visegrádi ország közös álláspontjának figyelembevétele, a másik pedig, hogy a szociális pillér húsz alapelve ne sértse a már elért eredményeket egyik tagállamban sem. Kérdés, ezen valójában mit értett a kormányfő, aki továbbra is hangzatos háborút vív Brüsszellel.

Az 58 napirendi pontos kabinetülés, szerdai kormányülés történéseit ismertetve Lázár János beszélt a hazai gazdaság állapotáról, amelyről részletes tájékoztatást kaptak a kormánytagok. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint természetesen Magyarország jobban teljesít. Ezután viszont már arra panaszkodott, Brüsszel elutasította Magyarország kérelmét arra, hogy fizesse ki a 2015 óta felmerült határvédelmi költségek, elsősorban a határkerítés árának felét.

17:30

A kedvező időjárásnak köszönhetően idén sok strand korábban nyit, mint az előző években. Május elsején már egészen sok strand látogatható lesz, a hétvégén pedig még több helyen csobbanhatunk.

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.