Még ebben az évtizedben búcsút inthetünk a benzinnek

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) legfrissebb elemzése szerint a vártnál korábban tetőzhet az olaj és a gáz iránti kereslet.

2023. szeptember 24., 19:27

Szerző:

Fordulópont előtt állhat az ágazat, az IEA szerint még ebben az évtizedben elérjük azt a pontot, amely után az olajból és a gázból kevesebbet fogyaszt majd a világ. Így az olajkorszak, amelyben eddig éltünk, lecseng – számol be az Index.

A szervezet vezetője szerint nagyon fontos szerepe van ebben az elektromos autók térnyerésének, kiemelte, hogy Kínában is egyre elterjedtebb a technológia. Illetve meglátásában a globális politikai is egyre inkább a zöldítés felé hajlik. 

Jóslatát azonban többen kritizálták, Darren Woods, az Exxon vezérigazgatója szerint a mai energiarendszert nehéz lesz felváltani, és az átállás is hosszú időt vesz igénybe. 

Pletser Tamás, az Erste csoport regionális olaj- és gázipari elemzője úgy gondolja, a gázkereslet később tetőzik, mint az olajkereslet – ezutóbbi még akár ebben az évtizedben is elérheti a csúcsot, azonban sok tényező hátráltatja. 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Sylvain Cordier / Biosphoto / AFP)