Médiatanács: Pálffy István nem vétkes a pedofílügyben

Pálffy István a Hír TV-n elhangzott pedofilmentegetős kijelentései nem ütköznek a médiatörvénybe – véli a Médiatanács. Indoklásuk szerint a mondatok „nem érték el azt a szintet”, ami „indokolná a hatósági fellépést”.

2023. október 9., 19:23

Szerző:

Mint ismert, Pálffy István augusztusban a Hír TV képernyőjén bukkant fel újra, ám épphogy csak elindult a műsora, arról kezdett el beszélni, hogy „bizonyos türelemmel kétségkívül kell lenni egy olyan betegség felé, iránt, mint a pedofiloké”. A Hír TV közleményben kért bocsánatot az elhangzottakért, és menesztette a műsorvezetőt.

A Media1 hiába küldött kérdést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) arról, mi az álláspontjuk a pedofilmentegető adással kapcsolatban, nem kaptak választ. Szalay Dániel, a lap főszerkesztője végül magánszemélyként fordult az NMHH-hoz, és eljárást kezdeményezett annak kiderítésére, hogy nem ütközött-e a médiatörvénybe a pedofíliát, azaz egy súlyos bűncselekményt mentegető ominózus adás.

A Médiatanács más ügyekben aktívabb, tavaly tavasszal jogsértőnek találta például az RTL-en sugárzott A család az család-kampányvideót. Vizsgálatot indítottak egy nézői bejelentést követően akkor is, amikor a Netflixen elérhető Jurassic World: Krétaköri Tábor című rajzfilmsorozatban két lány pár másodperces csókot váltott.

Szalay Dániel érdeklődésére a hatóság elnöke azt válaszolta, hogy „a Médiatanács szeptember 19-i ülésén (tehát az ominózus HírTV-s adás után közel egy hónappal) megtárgyalta a HírTV Napi aktuális című műsorszámával kapcsolatos bejelentést, a műsorszámot azonban nem találta jogsértőnek”.

„A műsorvezető által megfogalmazott mondatok sértők, megbotránkoztatók lehettek, azonban nem érték el azt a szintet, amely a demokratikus nyilvánosság védelme érdekében indokolná a hatósági fellépést, nem közvetítettek olyan üzenetet, amely szerint egyes személyek, illetve társadalmi csoportok emberi méltósága kevesebbet ér másokénál, illetve azok másodrendűnek minősülnek” – írták s jelezték, hogy a műsorra nem vonatkozik a korhatár-besorolási kötelezettség.

(Kiemelt kép: Pálffy István. Forrás: Hír TV Instagram)