A budapestiek fele Karácsony Gergelyre voksolna egy most vasárnapi szavazáson

A fővárosi polgármesterek is jól teljesítenek a Medián legfrissebb felmérése szerint.

2023. július 19., 13:27

Szerző:

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös kutatásának eredményei szerint a hivatalban lévő budapesti polgármesterek bizakodva vághatnak neki a 2024-es önkormányzati választások előtti kampánynak, a kerületekben összességében a budapestiek kétharmada (66 százalék) ugyanis jónak vagy nagyon jónak ítéli meg saját polgármesterének teljesítményét – olvasható a hvg.hu oldalon. 

Az ellenzékiek nagyobb arányban vélekednek pozitívan kerületük vezetéséről, 77 százalék nyilatkozott elismerően, de a kormánypártiaknak is több mint a fele (57 százalék) osztja ezt a véleményt. A különbség valószínűleg abból adódik, hogy a kerületek többsége ellenzéki irányítás alatt van, így az ellenzéki válaszadók nagy része a saját oldala színeiben politizáló polgármestert értékelhetett, míg a fideszesek esetében ez jóval ritkább.

A főpolgármester is derűlátóan készülhet a jövő évi választásokra. A budapestiek fele (49 százalék) állítja, hogy ha most vasárnap tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre, míg meg nem nevezett fideszes ellenfelére 29 százalék voksolna.

Így a főpolgármester a közvélemény-kutatás szerint jókora előnyt tudhat magáénak.

Fontos kiemelni, hogy ez nem választási előrejelzés, csupán pillanatkép, amit azért is óvatosan kell kezelni, mert egyrészt a majdani fideszes kihívó személye egyelőre nem ismert, másrészt az is lehetséges, hogy több mint két indulóval kell majd számolni, ami jelentősen megváltoztathatja az erőviszonyokat – írja a HVG.

(Fotó: MTI)

Tegnap 15:37

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.