A Medián felmérése szerint a magyarok bizakodóbban tekintenek a jövőbe

A fiatalok harmada sem a Fideszben, sem a 2022-es összefogás pártjaiban nem bízik. A Kutyapárt népszerűsége növekszik, ami a kormány és az ellenzék kritikájaként is felfogható. Ugyanakkor a Fidesz a magyarok borúlátásának mérséklődésével együtt visszaszerezte a 2022 második felében elvesztett szimpatizánsainak egy részét.

2023. március 8., 11:10

Szerző:

Bár a magyarok nagy többsége még mindig úgy látja, hogy „rossz irányba mennek a dolgok”, a két hónappal ezelőtti felméréshez képest összességében 10 százalékponttal emelkedett azok száma, akik valamivel bizakodóbban tekintenek a jövőbe – derül ki a HVG számára készített Medián felmérésből. Ez a változás nemtől, kortól, iskolázottságtól, pártállástól függetlenül szinte minden társadalmi csoportban érzékelhető. A lap magyarázatként rámutat, hogy nagyon sokan a várakozásaiknál könnyebben vészelték át a telet, elkerültük „a propagandában fenyegetésként tudatosított háborús veszélyt”, illetve sokan abban bíznak, hogy az infláció tetőzésén már túl vagyunk.

Generációs szakadék a politikai érdeklődésben

A pártok támogatottságára gyakorolt, statisztikában kimutatható  „megúsztuk” érzés az elmúlt két hónapban azonban nem produkált olyan előnyt a Fidesz-KDNP pártjának, ami elég lenne ahhoz, hogy újra hozzák a tavaly 39 százalékos eredményüket. Az ellenzéki pártok támogatottsága viszonylag változatlan. A továbbra is meglehetősen tagolt politikai erőviszonyok közül az egyik legélesebb törésvonal a generációs szakadék.

A 40 év alatti szavazók körében kimagasló Kétfarkú Kutyapárt politikai támogatottsága; különösképpen azok körében népszerű, akik állításuk szerint egyáltalán nem érdeklődnek a politika iránt. A Medián szerint ez az attitűd azonban nem feltétlenül az érdeklődés hiányát, inkább a fősodratú politika teljes elutasítását jelzi. 

A korábbi kutatással összhangban továbbra is elmondható, hogy a társadalmi-demográfiai különbségek továbbra is hasonlóképpen befolyásolják a szavazók véleményét. Például az iskolázottság növekedésével nő az ellenzék és a kétfarkúak szavazataránya, a Fidesz azonban a diplomások kivételével minden csoportban vezet. A magas jövedelműek között az átlagnál több az ellenzéki szavazó.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.