Közzétette médiapályázatát az Egyesült Államok nagykövetsége

A kiírás szerint céljuk a magyarországi független média támogatása, összesen ötszázezer dollárt osztanak ki.

2023. május 10., 18:11

Szerző:

Nyilvánossá vált az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének pályázata független médiumok számára. A nyilvános felhívás tartalma szerint anyagi támogatásra pályázhatnak médiumok, illetve a média szabadságával foglalkozó civil szervezetek is. A Média1 szerint a különböző, felsorolt kategóriák egyikébe kell tartozni az érvényes pályázathoz:

  • Magyarországon működő független sajtóorgánumok
  • Független civil szervezetek/nem kormányzati szervezetek, amelyek a magyarországi médiaszabadság előmozdítását célzó tevékenységet folytatnak.
  • Független oktatási intézmények vagy entitások, melyek tudományos és/vagy szakmai kurzusokat vagy egyéb fejlesztési forrásokat biztosítanak hallgatóknak, újságíróknak vagy másoknak a média területén.

A pályázatok benyújtási határideje 2023. június 30., 23:59. Az elbírálás után a maximum ötszázezer dollár (168,4 millió forint) támogatást ezek után 1-3 nyertes kaphatja meg. A tervek szerint 12 hónapos támogatási program 2023 szeptemberétől indulna. Azt lehetséges hosszabbítani egy év után is, amennyiben az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériuma ezt az állam érdekeivel összeegyeztethetőnek tartja.

(Kiemelt kép: David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete sajtótájékoztatót tart a nagykövetség épületében Budapesten 2023. április 12-én. Washington szankciókat vezetett be egy budapesti, orosz irányítású bankkal és annak több tisztviselőjével szemben - közölte Pressman 2023. április 12-én -, ami valószínűleg tovább feszíti a Magyarországgal való kapcsolatokat. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)