Áprilisban foghat hozzá a MÁV a menetrendgyilkos Budapest-Szolnok szakasz javításához

2019. október 30., 12:24

Szerző:

A vasúti pálya borzalmas állapota miatt a késéseiről elhíresült 100a-vonal gondjairól számos cikkben beszámoltunk a közelmúltban. A Budapest és Szolnok közötti vonalon több helyen is 40-60 km/h sebességkorlátozás van életben, ami már önmagában sok késést eredményez, de a gyakori üzemzavarok is keserítik az utasok életét.

A MÁV vezérigazgatója, Homolya Róbert az utasok felháborodásra, tüntetéseire egy terjedelmes levélben reagált, melyben a korábbi kommunikációtól szokatlan módon számos hibát elismert, egyúttal ígéretet tett arra, hogy 6 milliárd forint átcsoportosításával a legszükségesebb javításokat elvégzik a szakaszon, hogy a menetrendszerűség visszaállhasson.

A MÁV szerdai közleménye szerint a felújítás megkezdésére leghamarabb jövő áprilisban kerülhet sor, vagyis az utasonak addig maradnak a pálya állapotából fakadó kellemetlenségek.

A felújítás a legkritikusabb részre, a Nyugati pályaudvar–Kőbánya-Kispest állomások között szakaszra koncentrálnak majd, az ottani munkák tehát más vonalakról érkező vonatokat is érintenek majd.

A közlemény ugyanakkor kitér rá, hogy az emeletes KISS-vonatok üzembe állítása viszont csökkentheti a zsúfoltságot a vonalon. Az elmúlt években 20 százalékot meghaladóan nőtt az utasszám a vonalon, a zsúfoltságot az új járatok indítása is csak alig tudta mérsékelni, de a KISS-től most sokat remél a MÁV.