Már nyomoznak a Mátrai Erőművet ért szennyezés miatt, de túl sok meglepetés nem várható

2020. június 10., 06:58

Szerző:

„Folyik-e nyomozás a Mátrai Erőmű kapcsán környezetkárosítás bűncselekménye miatt?” – kérdezte írásban Korózs Lajos szocialista képviselő Polt Péter legfőbb ügyészt, aki hétfőn megküldött válaszában elárulta:

két párhuzamos nyomozás is indult, amelyeket hétfőn egyesítettek,

vette észre az Index. Az egyik nyomozást még tavaly decemberben rendelték el, gyanúsítotti kihallgatás azonban még nem volt. A másik esetben a feljelentők a környezetkárosítással összefüggésben a céggel kapcsolatos hatósági tevékenység büntetőjogi vizsgálatát is kérték, ebben a nyomozás június 5-én indult el, majd 8-án, azaz most hétfőn egyesítették a másikkal.

Polt azt írta, az ügy még felderítési szakaszban van, ilyenkor pedig még a nyomozóhatóság az illetékes, az ügyészségnek csak felügyeleti jogköre van, így részletesebb információkkal nem tud szolgálni. 

A Mátrai Erőmű
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Vélhetően arról van szó, hogy Mészáros Lőrinc keményítőgyárából tavaly nyáron napokon át bűzös, habos víz folyt a Bene-patakban Detknél, nem messze a Mátrai Erőműtől – amit egyébként 6 milliárdos veszteséggel vett meg az állam éppen Mészáros Lőrinctől. Meglepő fejlemény ugyanakkor, hogy bár a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósága is kimondta, hogy a Mészáros-féle Viresol a felelős a tavalyi tömeges halpusztulásért és a rosszulléteket okozó gázszennyezésért, 

mégis a Mátrai Erőmű kapott egy ötmillió forintos vízszennyezési bírságot.

„Magyarul 5 millió forintot fizetett a Mátrai Erőmű a Viresol szennyezéséért, és még csak nem is fellebbezett a döntés ellen. Ellenben a Viresol megfellebbezte a katasztrófavédelem azon döntését, ami a vízszennyezés megszüntetése érdekében szükséges műszaki átalakításokra kötelezte őt" – írta korábban a furcsaságra a figyelmet felhívó Szél Bernadett, hozzátéve, hogy eszerint az akkor még mindkét céget tulajdonló Mészáros Lőrinc úgy gondolhatta: inkább bevállalja a pár milliós vízszennyezési bírságot, csak ne kelljen költséges átalakításokat végeznie a búzafeldolgozóján.

Mindezek alapján nehéz érdemi fordulatot várni a szennyezés miatt indult nyomozásoktól.

 

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.