Mától szigorúbban büntetik a friss jogosítvánnyal autózókat

Tavaly óta a jogosítványnak és a forgalmi engedélynek sem kell kötelezően a kesztyűtartóban lennie, de ettől az évtől a két éven belül vezetői engedélyt szerzettekre más elbírálás vonatkozik, mint az elvileg gyakorlottabb vezetők esetében.

2024. január 1., 15:52

Szerző:

2023 januártól egy törvénymódosítás értelmében már nem büntetheti meg a többséget a közlekedési rendőr, ha nem tudja felmutatni érvényes jogosítványát és forgalmi engedélyét. Ugyanis, mint kiderült, a digitális átállás miatt a rendőröknek évek óta van már olyan eszközük, ahol ezek nélkül is egy kattintással kivonhatják a forgalomból a szabálysértő autósokat, ezért mostanra a papíralapú igazolvány hordozása lényegében feleslegesség vált legtöbbünk számára.

A KRESZ-ben többféle módosítást terveztek tavaly is, az egyik terv a jogosítványreform lett volna, de ezt végül leszavazták. Így nem lesz külön kategória a B+, nem kell külön vizsgát tenniük azoknak, akik 130 km/h-val szeretnének haladni.

Ezzel szemben viszont súlyosabb szankciók érinthetik a kétévesnél frissebb jogosítványok tulajdonosait: szigorúbb lehet az eltiltás, az utánképzés szabálya. 

Szeptemberben is lesz egy változás

A 2024/2025-ös tanévtől válhat ingyenessé a középiskolások és szakképző intézményekben tanulók számára a B kategóriás jogosítvány megszerzése.

 (Kép forrása: Pixabay)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.